Британският премиер Тереза Мей се готви за една рискована седмица

...
Британският премиер Тереза Мей се готви за една рискована седмица
Коментари Харесай

Брекзит: Мей я чака деликатна седмица, която може да се окаже решаваща

Британският министър председател Тереза Мей се готви за една рискована седмица на фона на Брекзита - тематика, по която Брюксел чака " забележителен прогрес " преди започващата в сряда среща на върха на Европейски Съюз.

Половин година преди развода, плануван за 29 март 2019 година, английската лидерка търси решение, което по едно и също време да удовлетвори другите настроения в политическото си семейство и да резервира своя съюз със северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), от която зависи парламентарното й болшинство.

Въпреки че полемиките сред английските и европейски договарящи набраха скорост през последните дни, английският министър на финансите Филип Хамънд призна, че е " извънредно амбициозно " да си представим сключването на съглашение по време на Европейския съвет на 17 и 18 октомври, който в началото се очакваше да ознаменува края на договарянията.

" Нуждаем се от забележителен прогрес ", съобщи ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с приближаването на срещата, която ще бъде " моментът на истината " съгласно ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск.

В навечерието на срещата на следващия ден Тереза Мей ще събере водещите министри, с цел да разиска по-конкретно бъдещето на границата сред английската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, което остава едно от главните трудности в договарянията.

Заплахи за оставки

Със Споразумението от Разпети петък през 1998 година Лондон пое ангажимент да не възвръща физическата граница на остров Ирландия, само че този ангажимент опонира на желанието му да напусне общия пазар и европейския митнически съюз.

Премиерката предложи да се резервира " краткотрайно митническо съглашение " сред Европейски Съюз и Англия, до момента в който бъде открито решение за ирландската граница.

В нейната консервативна партия обаче тази алтернатива се отхвърля от евроскептиците, които се притесняват, че тя може да стане непрекъсната и да попречи на сключването на търговски съглашения с трети страни. " Временно значи постоянно ", съобщи в събота депутатът Джейкъб Рийс-Мог на събитие, проведено от подкрепящата Брекзита група " Лийв мийнс лийв ".

Този вид също така е провокирал закани с оставки от няколко членове на държавното управление, съгласно английския щемпел. Имената на министърките по въпросите на връзките с Народното събрание Андреа Ледсъм и за интернационалното развиване Пени Мордонт бяха споменавани неведнъж.

Говорител на Тереза Мей обаче отхвърли разновидността за митнически съюз с неограничена дълготрайност, уточнявайки, че той ще трае най-вече до декември 2021 година. " Премиерката не би приела в никакъв случай съглашение, което би обвързало за непрекъснато Англия ", увери той.

Ирландският външен министър Саймън Коувъни отхвърли и да си показа опцията за последна дата на сходна наредба, заявявайки, че тя би трябвало " да остане в действие до появяването на по-добра опция ".

Спазване на правилата

За Брюксел обаче изключването на физическа граница на остров Ирландия значи да се реалокира границата (и предполагания от нея контрол) сред Северна Ирландия и Англия.

" Ще има към момента несъществуващи административни процедури за артикули от останалата част на Англия, които идват в Северна Ирландия ", съобщи основният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние.

Тази вероятност бе избрана като неприемлива от ДЮП. Тя би представлявала " непрекъсната анексия на Северна Ирландия, която би излязла от Обединеното кралство и би ни оставила подложени на правила, написани, без ние да имаме думата ", съобщи лидерката на ДЮП Арлин Фостър, в публикация оповестена в събота във в. " Белфаст телеграф ". Тя прикани Тереза Мей " да съблюдава личните си правила, вместо да приема рисково съглашение, наложено от други ".

ДЮП е съдружник на Консервативната партия и нейните 10 депутати дават на държавното управление спомагателните гласове, от които има потребност, с цел да разполага с болшинство в Народното събрание в Уестминстър.

За да успокоят терзанията, в Брюксел преглеждат удължение на преходния интервал, което да продължи до декември 2020 година и по време на което Англия ще остане част от общия пазар и митническия съюз, оповестиха в събота английски вестници.

Тази догадка обаче бе подложена на рецензии от някои евроскептични депутати от Консервативната партия, които се притесняват, че тя може да оскъпи сметката за напускането на Европейски Съюз, която Лондон следва да заплати. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР