Британският премиер Тереза Мей призова за спокойствие и настоя, че

...
Британският премиер Тереза Мей призова за спокойствие и настоя, че
Коментари Харесай

Тереза Мей: Няма да попаднем в капан за постоянно оставане в митническия съюз

Британският министър председател Тереза Мей прикани за успокоение и настоя, че следка по Брекзит към момента е допустима, макар разликите с Европейски Съюз. В особено изказване в Камарата на общините тя означи, че е разочарована, че двете страни не могат да се спогодят по какъв начин да подсигуряват, че няма да има твърда граница сред Ирландия и Северна Ирландия.

След следващия неуспех на договарянията по Брекзит Тереза Мей се изправи пред депутатите в опит да обясни ситуацията най-много по най-чувствителния въпрос за ирландската граница. Тя още веднъж разясни каква е концепцията с настояването на Брюксел да има „ защитна уговорка “ или „ гаранция “ да няма твърда граница, ако договорка не бъде реализирана в точния момент. Тъй като е недопустимо единствено Северна Ирландия да остане в митническият съюз, което значи опасност за териториалната целокупност на Обединеното кралство, Тереза Мей съобщи, че Европейски Съюз е реагирал позитивно на нейното предложение, ако се наложи да се употребява „ защитната уговорка “, това да важи за цялото Обединено кралство. Тя обаче искренно се надява до „ защитна уговорка “ да не се стигне. Тереза Мей се опита да даде уверения, че в случай че има „ защитна уговорка “ тя ще бъде единствено за някакъв стеснен интервал.

„ Аз декларирам ясно, че ние няма да попаднем в капан за непрекъснато оставане в митническия съюз и да не можем да подписване свободни търговски съглашения “

Така Тереза Мей сеопита да успокои страховете на мнозина, че краткотрайната мярка няма да се трансформира в непрекъсната.Тя обаче не се ангажира с съответна дата.
Министрите на външните работи на страните членки на Европейския съюз установяваха на днешното си съвещание си в Люксембург, че съглашение за Брекзит няма да може да бъде реализирано до срещата на върха тази седмица, която беше определяна като " моментът на истината " за Брекзит.

Ирландският министър председател Лио Варадкар съобщи, че към момента има възможност за осъществяване на изключителна среща на водачите през ноември. Но нищо чудно и тя да бъде отсрочена за декември.

Германският канцлер Ангела Меркел изрази страдание, че очакванията й за договорка с Лондон не са ес оправдали. " Сега обаче в действителност наподобява даже по-трудно ", съобщи тя.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР