Британският премиер Тереза Мей обяви датата на оставката си заради

...
Британският премиер Тереза Мей обяви датата на оставката си заради
Коментари Харесай

След оставката на Мей - сценарии за Brexit

Британският министър председател Тереза Мей разгласи датата на оставката си поради цялостния безпорядък към Brexit.
Гласуването по договорката за овакантяване, което към този момент беше отхвърлено три пъти от депутатите, беше отсрочено, а съгласно мнозина - за неопределен срок.
Междувременно някои от кандидатите да я заместят на поста позволиха опцията от Brexit без договорка.
Ето някои от вероятните сюжети пред Англия, съгласно Агенция Франс Прес:
Brexit със договорка
Непопулярното съглашение, контрактувано с Брюксел от Тереза Мей може да бъде прекъснато с нейната оставка, защото хардлайнерите в Консервативната партия считат, че Лондон прави прекалено много отстъпки.
Правителството е възнамерявало да одобри закона за използване на съглашението за Brexit преди Народното събрание да излезе в лятна почивка на 20 юли.
Първото гласоподаване на законопроекта беше планувано за първата седмица на юни, само че в четвъртък държавното управление съобщи, че вотът ще бъде занимателен.
Като част от това законодателство, държавното управление даде обещание на депутатите опцията да гласоподават дали да се организира втори референдум за овакантяване на Европейски Съюз.
Засега не е ясно какво ще се случи със законодателството, само че наподобява евентуално всеки нов водач да се стреми към предоговарянето му.
Още едно закъснение на Brexit
Лидерите на Европейски Съюз дефинираха крайната дата за раздялата на 31 октомври, само че дадоха индикации, че биха могли да одобряват в допълнение отсрочване, с изключение на двете предходни закъснения.
Първоначално Брекзит трябваше да се случи на 29 март, откакто Англия гласоподава с 52% в интерес на напускането на Европейски Съюз през 2016 година.
Дали водачите на Европейски Съюз са отворени към концепцията за по-голямо закъснение може да стане ясно по време на разискването на Брекзит на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел на 20-21 юни.
Brexit без договорка на 31 октомври
Ако няма по-нататъшно закъснение, Англия ще би трябвало да напусне Европейския съюз на 31 октомври, без никакво съглашение.
Това е сюжетът, подкрепян от Brexit партията на Найджъл Фараж и от хардлайнерите в Консервативната партия.
Но финансовият министър Филип Хамънд твърдо се опълчи и не скри загрижеността си по отношение на " забележителните " краткосрочни и дълготрайни последствия от разлъка без съглашение.
Икономистите настояват, че корав Brexit може да генерира стопански потрес и от двете страни на Ла Манша, което да докара до съществени проблеми на граничните пунктове и да натовари бизнеса с спомагателни разноски.
Спиране на Brexit
Англия има едностранно право да се откаже да напуща Европейски Съюз във всеки един миг, като анулира член 50 - формалната процедура за държавите-членки, които желаят да изоставен Европейски Съюз.
Но три години след гласуването за излизане от Общността, прекъсването на Brexit се преглежда като политическа неспособност.
Единственото изключение би било, в случай че се организира втори референдум и резултатът е в интерес на оставането в Европейски Съюз - сюжет, който про-европейски настроените политици във Англия и Европа поддържат.
Но консерваторите се опълчват на втори референдум и главната опозиционна Лейбъристка партия остава с неразбираема позиция във връзка с концепцията, страхувайки се да не отблъсне гласоподавателите си, подкрепящи Brexit.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР