Британският премиер Тереза Мей обяви, че ще подаде оставка като

...
Британският премиер Тереза Мей обяви, че ще подаде оставка като
Коментари Харесай

Тереза Мей подава оставка на 7 юни


Британският министър председател Тереза Мей разгласи, че ще подаде оставка като водач на ръководещата Консервативна партия на 7 юни и ще остане отпред на служебно държавно управление до избирането на нов партиен водач, предадРойтерс.

Договорих се с ръководителя на партията и с ръководителя на " Комитет 1922 " процеса по избора на нов водач да стартира идната седмица. Информирах напълно нейно величество кралицата за желанията си и ще остана министър председател до привършване на процеса, сподели Мей.

В малко и прочувствено слово пред премиерската резиденция на " Даунинг стрийт " 10 в Лондон с трептящ от неспокойствие глас тя сподели, че за нея е било чест да служи като водач на своята страна.

В своето 7-минутно изказване Мей изрази надълбоко страдание, че не е съумяла да реализира основната задача на своето ръководство - да обезпечи осъществяването на волята на британците за излизане от Европейски Съюз, изразена на референдума през 2016 година Министър-председателката сподели, че това може да стане единствено с компромис и постигането му ще е основна задача на нейния правоприемник отпред на държавното управление.

Говорейки за острите спорове, зародили във връзка на Брекзит в Народното събрание и в нейната партия, тя призна, че е изгубила поддръжката на депутатите от партията си. Тя обаче обърна внимание и на постигнатото по време на ръководството си.

Откакто прекрачих прага на вратата зад мен като министър председател, се стремях да направя Обединеното кралство страна, която не работи единствено за малко на брой привилегировани, а за всеки собствен жител, сподели Мей.

Референдумът не беше просто апел за овакантяване на Европейски Съюз, а апел за дълбока смяна в страната ни. Гордея се с напредъка, който постигнахме през миналите три години. Ние довършихме започнатото от Дейвид Камерън и Джордж Озбърн: дефицитът е съвсем премахнат, държавният ни дълг понижава и сме на път да сложим завършек на ограниченията за икономии, посочи тя.

Мей означи, че държавното управление й е положило старания хората да имат по-голяма сигурност за работата си, да се строят повече жилища, осигурило е повече благоприятни условия за младите. Тя сподели също, че се работи за запазване на околната среда, унищожаване на пластмасовите боклуци, за справяне с климатичните промени и възстановяване на качеството на въздуха.

Тази страна е съюз. Не просто семейство от четири народи, а съюз на хора - всички нас, без значение какъв е произходът, цветът на кожата ни или кого обичаме. Ние сме дружно и дружно имаме огромно бъдеще.

В края на изявлението си всекидневно сдържаната министър-председателка, наричана от някои " Мейбот " (от " робот " ), едвам не се разплака.

" Скоро ще напусна поста, който беше най-високата чест в живота ми. Бях втората жена министър председател, само че сигурно не и последната. Тръгвам си не с неприятни усеща, а с голяма и безконечна признателност, че имах опцията да служи на страната, която обичам ", съобщи Мей и слизайки от подиума не скри сълзите си.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР