Британският премиер Тереза Мей обмисля промени в Споразумението от Разпети

...
Британският премиер Тереза Мей обмисля промени в Споразумението от Разпети
Коментари Харесай

Мей обмисля промени в Споразумението от Разпети петък

Британският министър председател Тереза Мей обмисля промени в Споразумението от Разпети петък. Целта е да получи задоволителна поддръжка в Народното събрание, с цел да бъде прокарана договорката за Брекзит след историческата загуба в Народното събрание.

Премиерът желае да си обезпечи поддръжката на Демократичната юнионистка партия като я увери, че няма да има твърда граница сред Ейре и Северна Ирландия след Брекзит.

Границата сред Ирландия и Северна Ирландия след Брекзит е един от най-щекотливите въпроси в договарянията сред Лондон и Брюксел.

Нито Дъблин, нито Белфаст желаят твърда граница.

Споразумението от Разпети петък или Белфасткото съглашение, подписано на 10 април 1998 година, постави завършек на насилието в Северна Ирландия, траяло 30 години.

Припомняме, че съглашението на Мей бе признато от Европейски Съюз, само че бе отхвърлено от депутатите, а Мей оцеля след избор на съмнение, пожелан от лейбъристите. Преди това оцеля след избор, пожелан от личната ѝ партия, кто загуби болшинството.

Британски министри предизвестиха по-рано, че министър председателят Тереза Мей ще бъде изправена пред всеобщи оставки, в случай че на депутатите им се попречи да се опитат да спрат Брекзит без съглашение.

Министър-председателят съобщи, че е " невероятно " да изключи Брекзит без съглашение съгласно Член 50 от Лисабонския контракт и акцентира, че " не е в пълномощията на държавното управление ", с цел да го направи.

Камарата на общините ще гласоподава проект Б за Брекзит на 29 януари.

Мей ще приказва пред Народното събрание и ще внесе предложение в понеделник. Целият спор и гласуването ще се проведат във вторник, 29 януари.

Официално Лондон би трябвало да напусне Европейски Съюз на 29 март тази година. Все по-упорити са обаче слуховете за отсрочване на Брекзит или нов рефрендум по въпроса.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР