Британският премиер Тереза Мей обеща да подаде оставка, ако Камарата

...
Британският премиер Тереза Мей обеща да подаде оставка, ако Камарата
Коментари Харесай

Тереза Мей подава оставка, ако парламентът одобри сделката за Брекзит

Британският министър председател Тереза Мей даде обещание да подаде оставка, в случай че Камарата на общините утвърди договорката за изискванията по Брекзит, за която тя се контракти с Брюксел, оповестява телевизионният канал ITV, като се базира на свои източници.

Това заричане Мей е дала по време на срещата с членове на кабинета и авторитетни консерватори-евроскептици в извънградската си резиденция. Според информацията на тв канала, в срещата са взели участие някогашният външен министър Борис Джонсън, някогашният водач на ръководещата партия Иън Дънкан Смит, екс-министърът по въпросите на Брекзит Дейвид Дейвис и други политици.

Първоначално Брекзит бе плануван за 29 март 2019 година, само че след това се реши датата да бъде отсрочена, с цел да не се допусне „ корав “ излаз на Англия от Европейски Съюз. Лидерите на 27-те страни в Европейски Съюз взеха решение, че в случай че английският парламент утвърди съглашението за изискванията по Брекзит, датата за излизането на страната от Европейски Съюз ще бъде отсрочена за 22 май. В случай на отрицание за договорката, напускането ще се отсрочи до 12 април.

Преди ден в. The Sunday Times заяви, че членове на кабинета на Тереза Мей приготвят необятно огромен скрит план за отстраняването й от власт, а 11 министри са удостоверили пред вестника, че желаят оставката й. Заговорниците възнамерявали да се разгласят срещу Мей на съвещанието на 25 март. Ако тя откаже да си отиде от поста, министрите считат да заплашат с всеобща оставка. Шестима от тях оферират мястото й да заеме началникът на кабинета Дейвид Лидингтън. Обсъждани били и министърът по въпросите на околната среда Майкъл Гоув, и външният министър Джереми Хънт.

Тереза Мей приканва министрите да прегледат мистериозни документи преди незабавното съвещание на кабинета, тя се бори да остане на власт пред явната опция за прелом след предизвестието за евентуални общи избори, написа в понеделник The Independent. Изданието напомня незабавната среща на екс-министрите в резиденцията на Мей, която „ се е вкопчила във властта “. Възможно е тя да организира диалози с депутатите в Уестминстър, защото Камарата на общините се пробва да се бори с държавния надзор върху процеса на Брекзит, се показва още в обявата.

Цитиран е Роланд Руд, ръководител на акцията за националния избор, съгласно който е допустимо втори референдум да бъде един от разновидностите, които депутатите биха могли да обмислят при гласуването тази седмица. „ Въпросът за тези индикативни гласове е, че би трябвало да сме доста деликатни, с цел да не свършим с цялата гама от недоставени варианти. Една от най-големите поучения от последния референдум е, че в случай че обещаеш нещо, което е неосъществимо, ще се сблъскаш с неизбежна невъзможност. Мисля, че би трябвало да предупредим за това. Това, от което в действителност се нуждаем, е дълготрайно удължение. Трябва да имаме цел за дълготрайно удължение, само че това е належащо. Това е, което министър-председателят сподели в началото - че е един от разновидностите й, и тогава тя направи незабравим противоположен завой и го смъкна от масата. Сега би трябвало да го постави още веднъж. Тя би трябвало в действителност да приказва за страната, освен за празненства “, разяснява Руд.

Правителството може да пренебрегва индикативните гласове за Брекзит, споделя секретарят за интернационалната търговия Лиъм Фокс, представен от The Guardian. Според него същинският избор е към момента сред договорката на Тереза Мей и изхода без договорка. Лиъм Фокс предвижда, че държавното управление може да пренебрегва възгледите на Мей за индикативните гласове за Брекзит тази седмица, в случай че изборът на Народното събрание опонира на манифеста на консерваторите. Той отхвърля апелите Мей да бъде отстранена или да подаде оставка в подмяна на отдръпването на проекта за Брекзит.
Пред BBC Radio 4 той разяснява проектите за отсрочването на изхода до месец май. „ Мисля, че има доста догатки в това. Това, което мисля, че е правилно е, че същинският спор в действителност не е за съглашението за отдръпване. Истинският спор е за нашите бъдещи връзки с Европейския съюз, откакто сме напуснали “, споделя Фокс.

Междувременно от предишния четвъртък до понеделник следобяд анти-Брекзит петицията, оповестена в уеб страницата на държавното управление, събра поддръжка от 5, 5 милиона души.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР