Британският премиер Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клод

...
Британският премиер Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клод
Коментари Харесай

Как ще се отрази Брекзит на холандското земеделие?

Британският министър председател Тереза Мей и ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще обсъдят в Брюксел договорката за Брекзит. Очаква се Тереза Мей да изиска от европейските водачи законово обвързващи промени в съглашението по напускането на Англия.

На фона на диполматическите совалки и несигурността по какъв начин ще излезе Лондон от Евросъюза, холандските земеделци има за какво да се тормозят.

Земеделието е в основата на холандската стопанска система, а страната е водещ експортьор на аграрни артикули. Според статистиката, всяка година Холандия изнася за Англия плодове и зеленчуци на стойност към 1,2 милиарда евро.

В западния холандски град Лансингерланд се намира една от най-важните индустриални бази с съвременни технологии и развита логистична система.

Съгласно до момента настоящите правила плодовете и зеленчуците от този регион доближиха до рафтовете в английските магазини в границите на 24 часа. При Брекзит без договорка обаче доставките ще се бавят по два-три дни и даже повече.
Аад ван ден Берг, производител: Срокът на валидност ще се понижи с три до пет дни, а това значи, че и качеството на продуктите ще падне. Британците ще стартират да се оплакват от холандските артикули и ще спрат да ги купуват. Според мен това ще ни коства милиарди евро загуби.
Производителите ще имат проблеми освен с качеството на продуктите, само че и с нарасналите транспортни разноски.
Алберт Абее, зам.-кмет на Лансингерланд: Това значи, че ще имаме потребност от повече водачи, коли и надлежно повече разноски. А хората във Англия ще би трябвало да заплащат повече за същите артикули.
Според оценки на Организацията за икономическо съдействие и сигурност, общо холандският експорт към Обединеното кралство ще спадне със 17% при Брекзит без договорка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР