Британският премиер Тереза Мей директно заяви на европейските лидери, че

...
Британският премиер Тереза Мей директно заяви на европейските лидери, че
Коментари Харесай

Има слаба наежда за скорошно споразумение за Brexit

Британският министър председател Тереза Мей непосредствено съобщи на европейските водачи, че Brexit ще стане факт със или без авансово съглашение с Европейския съюз, с което да се урегулира бъдеща свободна търговия сред Европейски Съюз и Обединеното кралство. Това стана на специфичната среща на върха в Залцбург, написа английският вестник The Guardian.
Британският министър председател е предизвестила, че късите периоди постановат да се изкове съглашение по време на срещата на върха на Европейски Съюз през ноември, защото на 29 март следващата година Англия сигурно няма да е част от Съюза. По време на срещата Тереза Мей отхвърли и предложенията, показани от Барние, пред своите сътрудници от Европейски Съюз, за преразгледания авариен проект за ирландската граница, тъй като Европейски Съюз към момента упорства за митнически инспекции в Ирландско море, в случай че двете страни не могат да сключат съглашение за свободна търговия след Brexit, написа Агенция „ Фокус”.
Според The Independent обаче Мей е говорила по подобен метод на срещата, че в последна сметка би могла да одобри митнически инспекции в Ирландско море, в случай че няма съглашение за свободна търговия с Европейски Съюз. Ако това стане, то ще бъде избегнат „ твърд” Brexit.
Висшестоящ представител на английското държавно управление, говорейки в коридорите на срещата на върха в Залцбург, съобщи че английското държавно управление ще показа нови оферти за личния си авариен проект и даде знаци, че постоянните инспекции в Ирландско море към този момент са на масата за договарянията. „ Вече има инспекции, които се организират (между Северна Ирландия и Великобритания) по отношение на някои селскостопански артикули “, съобщи дипломатът.
При започването на срещата на върха, ръководителят на Европейската комисия Жан-Клюд Юнкер съобщи, че съглашението остава „ прекомерно надалеч “, до момента в който ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск предизвести, че предложенията на Англия за ирландската граница и бъдещите търговски връзки с Европейски Съюз би трябвало да бъдат „ модифицирани и предоговорени “. Все отново Туск, който е подкрепян от Холандия и Белгия, по-скоро вижда опция при настоящето състояние да се стигне до съглашение, до момента в който Юнкер, Германия и Франция не са на тази позиция. Коментарите на Туск са в несъгласие и с тези на основния договарящ на Европейски Съюз за Брекзит Мишел Барние, който изрично отхвърли английските оферти за митниците, „ общата книга с правила “ за индустриалните артикули и ограниченията за отбягване на твърда ирландска граница.
Лидерите на Европейски Съюз ще прегледат тематиката за Brexit през днешния ден (20 септември) по време на обяд, където ще обсъдят въпроса без наличието на английския водач.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР