Британският премиер Риши Сунак, който е сред най-богатите политици във

...
Британският премиер Риши Сунак, който е сред най-богатите политици във
Коментари Харесай

Риши Сунак крие парите на жена си, погнаха го

Британският министър председател Риши Сунак, който е измежду най-богатите политици във Англия, е разследван за спор на ползи. Проверката се прави от парламентарна комисия, която би трябвало да откри дали той е нарушил кодексите за държание на депутатите и на министрите, пропускайки да заявява бизнес на жена си Акшата Мурти.

Става въпрос за акции в организацията за детски грижи Koru Kids, които тя има. Сунак обаче не загатва този факт на разискването на държавния бюджет в Народното събрание през март, с който съществено бяха увеличени даваните средства за детски заведения и организации. По време на разискванията по какъв начин те да се реформират, министър председателят категорично е питан от опозицията дали има нещо за обявление, само че той отвръща, че няма и всичко към този момент е огласил “по естествения метод ”.

По-късно на 4 април обаче изпраща писмо до парламентарния контролен орган по нравственос, в което показва присъединяване на брачната половинка си в Koru Kids. Сега инспекцията би трябвало да откри дали той е бил в спор на интереси, прокарвайки решения в региона на детските грижи, от които бизнесът на жена му може да се възползва от бюджетни средства.

Говорител на Сунак обясни, че той е заявил пред кабинета си вероятен финансов интерес, когато се е обсъждал бюджетът. А по-късно решил да помогне на управляващите да открият дали в действителност всичко е осъществено транспарантно и по тази причина изпратил писмото.

Koru Kids е една от шестте частни организации, с които е контрактувано да работят по пилотна скица на държавното управление за разширение на грижите за деца. Британските управляващи оповестиха, че ще заплащат по 600 паунда на хора, които са подготвени да станат детегледачи. 1200 паунда пък ще се дават на тези, които са подготвени да се причислят към специалността посредством организация като на премиерската брачна половинка.

Акшата Мурти е щерка на един от най-богатите предприемачи в Индия и като се изключи че има дялове в някои от компаниите му, развива и лични планове. Когато Сунак стана финансов министър, се наложи да плати милиони налози във Англия, откакто гръмна скандал, че е избягвала това, възползвайки се от статут на неместно лице, въпреки от години да живее в Англия. Семейното им благосъстояние се пресмята на към 730 млн. паунда.

Сегашното парламентарно следствие идва в сложен миг за брачна половинка ѝ. След две седмици ще има локални избори в Англия, които се чака да бъдат тест дали той се оправя със стабилизирането на губещата публично доверие ръководеща Консервативна партия.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР