Британският премиер Лиз тръс може скоро да загуби поста си,

...
Британският премиер Лиз тръс може скоро да загуби поста си,
Коментари Харесай

Правителството на Лиз Тръс е на ръба на разпад

Британският министър председател Лиз тръс може скоро да загуби поста си, откакто тя уволни един министър поради пробив в сигурността, а други двама бяха подадоха оставка като последица от безреден  парламентарен избор, пиеш Блумбърг.

Много консервативни законодатели в този момент желаят 47-годишната Тръс да подаде оставка неотложно, което е внезапна смяна в досегашното  необятно публикуваното виждане, че промяната на управлението би трябвало да изчака най-малко до момента в който на 31 октомври, когато ще бъде разгласен нов стопански проект за усмиряване на финансовите пазари.

Късно в сряда министрите от кабинета са провеждали персонални диалози за това дали министър председателят би трябвало да напусне, настояват осведомени източници. Попитан дали държавното управление на Тръс може да оцелее, един народен представител от торите е дал отговор: „ Надявам се, че не “.

В изказване, изпратено в 1:33 сутринта в четвъртък, прессекретарят на министър-председателя сподели, че ще предприеме дисциплинарни дейности против депутати, които са дали своят вот срещу държавното управление.

Само за шест седмици на поста Тръсс към този момент провокира внезапен спад на паунда и интервенция на Английската централна банка на пазара на облигации. Тя трябваше да изостави и съвсем цялата си политическа стратегия и уволни най-близкия си политически съдружник. Макар да наподобява необикновено, нещата не престават да се утежняват.

В сряда напрежението беше високо в Уестминстър, до момента в който държавното управление се опитваше да противодейства на протеста в ръководещата партия поради спорния проект на премиера да възобнови фракинга за шистов газ в Обединеното кралство Но часове преди въпросът да бъде гласуван, имаше нова неочаквана драма: министърът на вътрешните работи Суела Брейвърман подаде оставка, а Грант Шапс, който намерено заговорничеше да измести Тръс, беше назначен на нейно място.

В последна сметка държавното управление завоюва с 326 против 230 гласа вота срещу въвеждането на възбрана за потреблението метода на хидравличното разтрошаване, известно като фракинг, за рандеман на шистов газ.

Още преди гласуването от държавното управление споделиха, че го възприемат като самобитен избор на доверие към премиера Лиз Тръс. Тази победа обаче надалеч не подсигурява бъдещето на Тръс на поста, като напрежението в Консервативната партия остава високо.

Дейвид Фрост, който беше основен договарящ с Европейски Съюз за Брекзит и изтъкнат покровител на Тръс, написа в английския вестник „ Телеграф “, че тя би трябвало „ да напусне допустимо най-скоро “.

„ Това е неразбория и срам. Мисля, че е изцяло ужасяващо. Бесен съм съм “, сподели ветеранът от консервативната партия Чарлз Уокър пред Би Би Си. „ Надявам се, че за всички тези хора, които работиха, с цел да вкарат Лиз Тръс на „ Даунинг Стрийт “, си е заслужавало. Надявам се, че си е коствало, тъй като вредите, които нанесоха на нашата партия, са изключителни “, добави той.

Бившите държавни министри Мария Колфийлд и Джони Мърсър споделиха, че поддържат възгледите на Уокър.

След някогашния министър на финансите Кваси Куартенг, Брейвърман е вторият титуляр на една от по този начин наречените огромни държавни служби на Обединеното кралство, която губи поста си. В писмото си до Тръс, оповестено в Twitter, Брейвърман направи едва завоалирана офанзива против представянето на премиера.

„ Да се ​​преструваме, че не сме създали грешки; да продължаваме по този начин, като че ли всички не виждат, че сме ги създали, и да се надяваме, че нещата вълшебен ще се оправят, не е сериозна политика “, сподели тя.

По-големият въпрос, пред който са изправени консервативните депутати, е дали и по кое време да отстранят Тръс, защото идващите парламентарни избори са планувани за януари 2025 година Налице е възходящ консенсус, че на нея не би трябвало да бъде разрешено да води партията в това гласоподаване, само че има дълбоки разлики по отношение на това кой да бъде новият водач.

Събитията от сряда дадоха нов подтик за разрешаване на безизходицата и има възходящо чувство, че късият мандат на Тръс може да е навлязъл в последната си фаза.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР