Британският премиер Борис Джонсън заяви, че остава на поста си

...
Британският премиер Борис Джонсън заяви, че остава на поста си
Коментари Харесай

Борис Джонсън остава на поста си въпреки бунта в партията му

Британският министър председател Борис Джонсън съобщи, че остава на поста си макар възходящия протест в личната му Консервативна партия и поредицата от оставки, в това число на министрите на финансите Риши Сунак и на здравепозването Саджид Джавид, съобщи БНР.

Буреносните облаци над Борис Джонсън в никакъв случай не са били толкоз гъсти, само че той още веднъж не се трогна от апелите за оставка след следващия скандал. В Камарата на общините по време на постоянните за сряда въпроси към премиера Джонсън бе запитан от негов народен представител дали има нещо, поради което може да подаде оставка:

" Работата на министър-председателя при сложни условия, само че когато е получил грамаден мандат от народа, е да продължи напред и тъкмо това ще направя “.

Това стана откакто общо 18 членове на държавното управление или хора на авторитетни партийни позиции към този момент бяха подали оставки. Към 16.30 часа българско време оставките бяха станали 26. Все още има солидно ядро от министри, които остават лоялни на премиера, само че както съобщи водачът на лейбъристите Киър Стармър: " Това са чинно кимащи кучета, които бранят незащитимото “ и добави:

" Дали това не е първият регистриран случай, когато потъващият транспортен съд бяга от плъховете ".

Джонсън още веднъж бойко защитаваше постигнатото от неговото държавно управление, изтъкваше помощите, които ще получат британците поради повишаването на живота, само че я нямаше нормалната шумна поддръжка на неговите депутати, а за следващ път някои от тях го приканиха намерено да направи достойното като подаде оставка.

Шоуто за деня обаче сътвори Саджид Джавид, който след въпросите към премиера, в персонално изказване изясни ясно претекстовете си за оставката, споменавайки че не може да продължава ходенето по въже сред лоялността и честността и че задоволително пъти е дал заем на доверие на Джонсън, макар че се е съмнявал.

" В някакъв миг ние би трябвало да кажем " Стига.! Достатъчно! " и мисля, че този миг настъпи ".

Това бе изтълкувано неотложно от политическите коментатори като апел към останалите министри добре да помислят дали да не престават да поддържат Джонсън.

Ако неговото държавно управление не рухне изцяло, идващият сюжет за отстраняването му е смяна на партийните правила, тъй че да бъде разрешен нов избор на доверие в премиера.

Стана известно, че " Комитет 1922 ", който може да промени тези правила, привиква частна среща довечера.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР