Британският премиер Борис Джонсън спечели съкрушителна победа на парламентарните избори,

...
Британският премиер Борис Джонсън спечели съкрушителна победа на парламентарните избори,
Коментари Харесай

Съкрушителна победа за Борис Джонсън

Британският министър председател Борис Джонсън завоюва съкрушителна победа на парламентарните избори, откакто неговата Консервативна партия си обезпечи болшинство от 86 места в Камарата на общините. Тази изборна победа ще подсигурява на торите задоволително места в Народното събрание да обезпечат излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз на 31 януари.

Според планирани резултати консерваторите печелят 368 места в 650-местния парламент. Лейбъристката партия е на второ място със 191 места, Шотландската национална партия получава 55, а партия "Либерални демократи " - 13.

Играта на Борис Джонсън с избори за Брексит му се отплати зрелищно, разяснява "Файненшъл таймс ". Мнозинството от 86 гласа е най-голямата победа за консерваторите от над 30 години - по-точно от извоюваните от Маргарет Тачър избори през 1987 година. Местата, извоювани от торите, с с 50 повече от извоюваните от Тереза Мей на изборите през 2017 година.

Джонсън заложи премиерството си с първите избори през декември от един век във Англия и гласоподавателите всеобщо го поддържаха, както и лозунга на акцията му: "Да изпълним Брексит ".

Лейбъристите пък получават най-лошия си резултат от войната насам – вземат единствено 191 места, със 71 по-малко от до момента.

Предварителните резултати са удар по партиите, които желаеха да спрат развода с Европейски Съюз. Либералдемократите получават единствено 13 места.
Партията "Брексит " на Найджъл Фараж не печели нито едно място, заяви Би Би Си.

Другият огромен победител е шотландската лидерка Никола Стърджън. Партията й получава 55 от 59-те места северно от границата с Англия. Това обрисува предстоящ конституционален конфликт с Борис Джонсън, който отхвърля да свика втори референдум за Брексит.

Лидерът английската съпротива Джереми Корбин сподели, че няма да води своята Лейбъристка партия на последващи парламентарни избори след вчерашното пагубно проваляне.

"Това явно е доста разочароваща нощ за Лейбъристаката партия ", сподели той в своя изборен регион в северната част на Лондон, където бе избран отново за народен представител.

"Няма да командвам партията в бъдещи акции за общи избори ", сподели той.

Борис Джонсън също бе избран отново в Камарата на общините.

Той сподели в своя изборен регион Ъксбридж, че неговото държавно управление получава мощен мандат за довеждане на Брексит до дъно.

"Мисля, че това ще се окаже исторически миг, който ни дава късмет да осъществим демократичната воля на английския народ, да променим към по-добро тази страна и да осъществяваме капацитета на целия народ ", сподели той.

"Ще изпълним Брексит в точния момент, до 31 януари, без никакви "ако ", "но " или "може би ", разгласи Джонсън пред ликуващи последователи в Лондон.
Обединеното кралство ще напусна Европейски Съюз като единно цяло, връщайки си контрола върху своите закони, граници, финанси, търговия и имиграционна система, добави министър председателят.

Джонсън означи, че резултатите от изборите значат, че към този момент няма заплаха от втори референдум за Брекiит.

Лидерката на проевропейските либералдемократи Джо Суинсън загуби мястото си в долната камара за сметка на претендента на Шотландската национална партия.
Суинсън, която оглави партията през юли и води акция за оставане в Европейски Съюз, загуби мястото си с едвам 149 гласа.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп поздрави Борис Джонсън за успеха му и съобщи, че Англия и Съединените щати в този момент ще могат да
сключат огромна комерсиална договорка след Брекiит, съобщи Ройтерс.
"Тази договорка е с капацитет да бъде доста по-голяма и преференциална от всяка договорка, която може да се подписа с Европейски Съюз. Поздравления, Борис ", написа Тръмп в Туитър.

Ако обаче резултатът се удостовери, той може да сложи под въпрос бъдещето на Шотландия в Обединеното кралство, защото основната цел на Шотландската национална партия е шотландската самостоятелност, отбелязва Си Ен Ен. Според прогнозните резултати националистите печелят 20 места допълнително, в сравнение с изборите през 2017 година, и на процедура печелят съвсем всички шотландски изборни региони.

Шотландия гласоподава за оставане в Европейски Съюз на референдума за Брексит през 2016 година и от този момент националистите нееднократно са заявявали, че страната им бива "извлечена " отвън Европейски Съюз срещу волята й. Макар че Джонсън разгласи, че няма да разреши втори референдум за самостоятелност на Шотландия, националистите евентуално ще бъдат окуражени от изборния си резултат.

Според Саймън Хикс, професор по политология в Лондонското учебно заведение по стопанска система, изборните резултати дават "мандат на Джонсън за Брексит в Англия и мандат за самостоятелност на Шотландия ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР