Британският премиер Борис Джонсън спечели предварително одобрение от парламента във

...
Британският премиер Борис Джонсън спечели предварително одобрение от парламента във
Коментари Харесай

Борис Джонсън спечели предварително одобрение в британския парламент за избори през декември

Британският министър председател Борис Джонсън завоюва авансово утвърждение от Народното събрание във Англия да бъдат създадени първите от съвсем столетие декемврийски избори, с цел да се излезе от задънената улица с Брекзит, съобщи Ройтерс.

Днес, без гласоподаване, Народното събрание на Обединеното кралство утвърди на второ четене импортирания от Джонсън законопроект за привикване на предварителни парламентарни избори на 12 декември. Това значи, че законопроектът разполага с поддръжката на изрично болшинство и в този момент следва последният стадий от разглеждането му в Народното събрание.

По-късно довечера следва гласоподаване на законопроекта в Камарата на общините на по този начин нареченото трето четене, след което той ще отиде за разглеждане в Камарата на лордовете.

Джонсън, който беше заречен Англия да излезе от Европейски Съюз на 31 октомври, неведнъж искаше предварителни избори, с цел да бъде комплициран завършек на кошмарната по думите му парализа, която разрушава доверието на обществеността в политиците заради неналичието на развръзка по въпроса с Брекзит.

Евросъюзът от своя страна даде трета пролонгация на Англия за напускането на съюза.

Ако изборите станат факт, те ще са първите коледни избори във Англия от 1923 година и се чака да бъдат много непредсказуеми.

Според някои политици насрочването на избори толкоз покрай Коледа може да подразни гласоподавателите, а студеното зимно време и по-ранното стъмване през зимните месеци може да се окажат проблем за пропагандната акция и убеждаването на хората да отидат до урните.

Заместник-председателят на Народното събрание е присъединил в дневния ред на днешните разисквания в камарата и предложение на Лейбъристката партия да бъде дебатирана като допустима дата за изборите 9 декември.

В същото време в дневния ред на дебатите не са включени предложенията да бъде позволено на жителите на Европейски Съюз да вземат участие в парламентарни избори във Англия, както и възрастовата граница за право на глас да бъде понижена на 16 години. Тези промени бяха поискани от опозицията, а държавното управление беше декларирало, че в случай че те бъдат признати, то ще се откаже от настояването си за предварителни избори.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР