Британският премиер Борис Джонсън ще започне седмицата след изборната си

...
Британският премиер Борис Джонсън ще започне седмицата след изборната си
Коментари Харесай

Борис Джонсън развърта метлата в правителството след победата

Британският министър председател Борис Джонсън ще стартира седмицата след изборната си победа с разбърквания в кабинета. Седмица, в която депутатите ще се завърнат на работа във вторник, новата парламентарна сесия ще бъде открита публично с обичайна тирада на кралицата в четвъртък, а в петък ще бъде импортирано законодателството за Брекзит.

Очаква се Борис Джонсън да употребява внушителното си болшинство от 80 места в Камарата на общините и да построи допустимо най-хубавия екип, с цел да извади Обединеното кралство от Европейски Съюз на 31 януари.

Очакванията на този стадий са, че няма да станем очевидци на огромни рокади, само че някои депутати могат да получат огромни покачвания след изявите им в предизборната акция, до момента в който други бъдат намалени поради съществени гафове.

В категорията на последните попада и един от най-изявените брекзитиери – водачът на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог, който изчезна от сцената след несъответстващите му мнения за огромния пожар в „ Гренфел тауър “ в Лондон.

Други застрашени са министърът на търговията Лиз Тръс и министърът за Северна Ирландия Джулиън Смит - правилен съдружник на Тереза Мей, който беше изолиран по време на акцията.

Бившият министър на защитата Пени Мордант обаче може да се завърне на бял кон като премия за това, че поддържа договорката за Брекзит на Джонсън, откакто стана министър председател. Тя беше уволнена от Джонсън, тъй като поддържа другия главен кандидат за водач на торите Джеръми Хънт, само че за оказаната след това поддръжка се чака тя да бъде възнаградена.

Хора като Майкъл Гоув и заместител министърът на финансите Риши Сунак също могат да чакат огромни покачвания поради отличните им медийни изяви в акцията.

Борис Джонсън ще приказва пред новите депутати от консервативната партия, които през днешния ден ще заемат местата си в Народното събрание.

Много от 109-имата нови парламентаристи завоюваха в региони, обичайно държани от лейбъристите на общите избори в четвъртък. С новите победи консерваторите си осигуриха болшинство от 80 места.

Първата задача на новия парламент е да гласоподава законопроекта на съглашението за овакантяване на Европейския съюз, който министър председателят счита да сложи за утвърждение преди Коледа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР