Британският премиер Борис Джонсън ще се срещне с Еманюел Макрон

...
Британският премиер Борис Джонсън ще се срещне с Еманюел Макрон
Коментари Харесай

Макрон попари надеждите на Борис Джонсън за сключване на сделка за Брекзит

Британският министър председател Борис Джонсън ще се срещне с Еманюел Макрон по-късно през днешния ден, часове откакто френският президент попари очакванията за разрешаване на казуса с защитния механизъм за ирландската граница.

Вчера немският канцлер Ангела Меркел допусна, че решение за защитния механизъм - основен проблем по отношение на Брекзит - може да бъде реализирано в границите на 30 дни.

Борис Джонсън сподели, че е " повече от удовлетворен " от този график.

Ала по-късно през вчерашния ден Макрон настоя, че възобновяването на договарянията по въпроса " не е вид ".

Джонсън съобщи, че защитният механизъм, който цели да предотврати твърда граница след Брекзит сред Северна Ирландия, която е част от Англия, и Република Ирландия, която е част от Европейски Съюз, следва да бъде зарязан, в случай че би трябвало да се избегне излизане на Англия от Общността без съглашение.

Европейски Съюз нееднократно е изтъквал, че съглашението за излизане, контрактувано с някогашния английски министър председател Тереза Мей, което включва защитния механизъм, не може да бъде предоговоряно.

Ала през вчерашния ден по време на взаимната конференция с Борис Джонсън Меркел позволи, че е допустима опция, наблягайки, че е обвързване на Обединеното кралство да откри работещо решение.

Говорителят на " Даунинг стрийт " 10 дефинира срещата сред Меркел и Джонсън като " градивна ".

Часове по-късно обаче Макрон наподобява попари изгледите за пробив, като разяснява пред публицисти в Париж: " Повторно договаряне на изискванията, препоръчано понастоящем от британците, не е вид, който съществува, и ръководителят (на Европейския съвет Доналд) Туск постоянно е бил явен по този въпрос. "

Би Би Си разяснява, че евентуално Джонсън ще получи " по-хладен банкет " от Макрон, който гледа на Брекзит като на " замърсяващ целия европейски план " и желае този проблем да бъде позволен и завършен.

Френският президент също по този начин настоя, че комерсиално съглашение на Англия със Съединени американски щати няма да компенсира " цената " на " корав Брекзит ".

Съветникът по националната сигурност на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп - Джон Болтън, по-рано съобщи, че Съединени американски щати поддържат Брекзит без съглашение, като добави, че Вашингтон ще предложи серия от търговски съглашения с Англия.

Ала Макрон посочи в тази връзка: " Може ли разноските на Англия от корав Брекзит, тъй като Англия ще бъде главната жертва, да бъдат обезщетени от Съединени американски щати? Не. И даже това да беше стратегически избор, това би било на цената на историческа васализация на Англия. Не считам, че това е, което желае Борис Джонсън. Не считам, че това е, което желаят британците. "

Макрон добави, че " британците са привързани към това, че са велика мощ ", само че след Брекзит могат да се трансфорат просто в " младши сътрудник " на Съединени американски щати.

По-рано през вчерашния ден чиновник от кабинета на Макрон уточни, че Франция в този момент виждала Брекзит без съглашение като най-вероятния сюжет.

Макрон съобщи, че не вижда причина за ново отсрочване на Брекзит, в случай че не се случи забележителна политическа смяна във Англия, като да вземем за пример избори или нов референдум. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР