Британският премиер Борис Джонсън ще създаде комисия, която да следи

...
Британският премиер Борис Джонсън ще създаде комисия, която да следи
Коментари Харесай

Джонсън обяви създаването във Великобритания на комисия срещу расизма

Британският министър председател Борис Джонсън ще сътвори комисия, която да следи за расовото тъждество във Англия - ход, подхванат след две седмици на митинги, предизвикани от гибелта на Джордж Флойд , породена от служител на реда в Минеаполис. Опоненти упрекнаха държавното управление на Консервативната партия, че е избрало да приказва, а не да работи.

В публикация от през вчерашния ден за вестник " Дейли телеграф " Джонсън посочи, че комисията ще следи за " всички типове неравноправие - при наемането на работа, при оказването на здравна помощ, в областта на образованието и във всички останали области на живота ".

" Това, което в действителност желая да реализира като министър председател, е да трансформира нещата, с цел да може да сложим завършек на чувството за преобразяване на хора в жертви и за дискриминация. Предприемаме съществени ограничения против расизма и към този момент изпитваме същинско чувство, че можем да чакаме триумф. Това е задачата, която желая да реализираме, само че няма да е елементарно ", написа Джонсън.

Десетки хиляди хора излязоха на стотици демонстрации по английските улици, откакто Флойд бе погубен на 25 май, с претенции Англия да се изправи лице в лице със личната си история на империализъм и расово неравноправие.

Джонсън съобщи, че новата комисия ще проверява " случаите на дискриминация в просветителната система, опазването на здравето и системата на наказателното правораздаване ", само че не даде спомагателни детайлности.

Депутатът от опозиционната Лейбъристка партия Дейвид Лами, създател на отчет от 2017 година за етническите малцинства във Англия и наказателното правораздаване, упрекна държавното управление в безучастие.

" Струва ми се, че във Англия за следващ път желаеме цифри, данни, само че не желаеме дейности. Времето за изследване завърши, в този момент е време да действаме ", сподели той.
Макар държавното управление да съобщи, че споделя задачите на стачкуващите от придвижването " Животът на черните е от голяма важност ", Джонсън разкритикува апелите за унищожаване на скулптури на персони, свързани с Британската империя и робството.

Миналата седмица стачкуващи събориха статуята на търговеца на плебеи Едуард Колстън в британския град Бристъл и я хвърлиха във водите на пристанището. Това даде спомагателен тласък на настояванията за унищожаване и на други монументи, в това число на скулптура на империалиста от викторианската ера Сесил Роудс в Оксфордския университет. Градските управляващи на Бристол извадиха статуята от водата, само че не я сложиха назад на мястото ѝ.

След като на скулптура на английския министър председател по времето на Втората международна война Уинстън Чърчил, намираща се покрай постройката на Народното събрание в Лондон, бе написано с багра " бил е расист ", локалните управляващи сложиха защитни заграждения на нея и на други монументи, с цел да ги защитят от прояви на вандализъм.

Футболни хулигани и крайнодесни деятели се събраха в събота покрай статуята на Чърчил под претекст, че пазят историческите монументи . Протестиращите против расизма анулираха планувано шествие, с цел да избегнат спорове с крайнодесните деятели, като оставиха стотици стачкуващи, най-вече бели мъже, да хвърлят предмети и да се бият със чиновници на реда.

Арестувани бяха над 100 души, в това число мъж, който бе сниман по какъв начин уринира наоколо до мемориала на Кийт Палмър - служител на реда, който бе намушкан до гибел от нападател, който нападна Народното събрание през 2017 година А ндрю Банкс, на 28 години, се яви през вчерашния ден в съда, призна се за отговорен по обвиняване в нарушение на нормите за задоволително публично държание и бе наказан на две седмици затвор.



Джонсън разкритикува самозваните бранители на паметника, като ги назова " тайфа крайнодесни разбойници " и хулигани, и съобщи, че " нищо не може да извини тяхното държание ".
Той обаче съобщи също по този начин, че е било неверно да бъде атакувана статуята на Чърчил.

Британският министър председател по време на Втората международна война е уважаван от мнозина във Англия като индивида, извел страната до успеха против нацистка Германия. Той по едно и също време с това е бил разгорещен бранител на Британската империя.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР