Британският премиер Борис Джонсън ще е една от звездите на

...
Британският премиер Борис Джонсън ще е една от звездите на
Коментари Харесай

Борис Джонсън, звездата на предстоящата среща на Г-7

Британският министър председател Борис Джонсън ще е една от звездите на идната среща на Г-7 в Биариц. Международният му дебют ще бъде белязан от първата среща на премиера с американския президент Доналд Тръмп, който е разгорещен последовател на Брекзит без отстъпки.

" Ще забележим дали Борис Джонсън може да покаже друго лице пред света " от това на началник на дипломацията, роля, която " той извърши разочароващо ", споделя пред " Франс прес " Бронуън Мадъкс, шеф на експертния Институт за ръководство, за гафовете на Джонсън.

Срещата на английския водач с Доналд Тръмп ще е един от основните моменти на събитието, планувано за 24-26 август във френския курорт Биариц.

" Посланието, което ще насочи Джонсън, ще бъде доста значимо. От него може да разберем в каква посока ще поеме Англия след Брекзит ", споделя Анна Надибаидзе, откривател в експертната група " Отворена Европа ".

" Британският Тръмп "

Доналд Тръмп сподели, че " чака с неспокойствие " да се срещне с обичания си водач " БоДжо ", с който към този момент беседва няколко пъти по телефона. (На форума в Биариц) първата двустранна среща на Тръмп ще бъде с Джонсън, а с останалите водачи, даже с френския президент Еманюел Макрон, който е хазаин на форума, президентът на Съединени американски щати ще беседва по-късно.

Наричан постоянно английския Тръмп, Борис Джонсън наподобява на Тръмп освен поради сламенорусата коса и общото и за двамата отрицателно отношение към Европейския съюз - също като Тръмп той прави свободен прочит на истината, работи популистки и харесва да прибягва към провокации.

Джонсън, който стана правоприемник на Тереза Мей на 24 юли, се добра до върха във властта, представяйки се за избавител на Брекзит.

Той желае реализиране на огромно комерсиално съглашение с Вашингтон след излизането от Европейски Съюз, което да се трансформира в противоотрова за плануваните стопански компликации при положение на Брекзит без договорка. Джонсън съобщи, че Англия ще напусне европейския клуб на 31 октомври, без значение дали е контрактувано ново съглашение вместо договорката с Брюксел на Тереза Мей.

Британският министър председател надали ще има по какъв начин да усъвършенства връзките си с другите европейски водачи (сред които немският канцлер Ангела Меркел и Еманюел Макрон, с които беседва тази седмица преди срещата на Г-7). " Позицията на Борис Джонсън е, че би трябвало да има огромен брой промени в съглашението на Тереза Мей - това докара до обстановка, в която той няма да има какво да разисква ", счита Бронуън Мадъкс.

Международно въздействие

Международен триумф ще разреши на Джонсън да ускори въздействието си като водач във външен проект, твърди специалистът, а крах може да го отслаби на фона на огромния му брой съперници във Англия и на честите клюки за предварителни парламентарни избори. " Ако Борис Джонсън бъде общопризнат като международен водач, това ще му сътвори преимущество ", споделя Мадъкс.

Бързото подписване на съглашение за свободна търговия със Съединените щати обаче ще има цена, предизвестяват специалисти, които не изключват смяна в английската външна политика, въпреки и частична.

" Тръмп показва ясна наклонност да преглежда търговията като облага за един и загуба за различен. Нямаме аргументи да считаме, че той внезапно ще стане благ и великодушен с Англия ", споделя пред " Франс прес " Дейна Алин, откривател на американската външна политика в Международния институт за стратегически проучвания.

В кратковременен проект Брекзит без договорка ще сътвори риск от утежняване на връзките с Европа, което ще усложни договарянето на новите връзки сред Лондон и Брюксел, твърди той.

" Опасно и наивно е да се счита, че магическо комерсиално съглашение със Съединените щати, които са на хиляди километри разстояние, ще компенсира вредите, породени на икономическите връзки с останалите страни членки на Европейския съюз " - най-важния стопански сътрудник на Англия, счита специалистът.

Според Анна Надибаидзе от " Отворена Европа " " околните връзки със Съединените щати могат да доведат до нужда от правене на взаимни отстъпки и до още по-голямо отдалечаване от Европа " по значимите интернационалните въпроси. Това обаче " ще зависи значително от изискванията " на Брекзит, прибавя тя.

Досега Лондон отстоява позицията на европейските си сътрудници по иранския нуклеарен въпрос, само че при започване на този месец разгласи, че дружно със Съединени американски щати ще взе участие в " задача за гарантиране на сигурността на корабоплаването " в Персийския залив - това решение бе възприето като първа стъпка към смяна на английската позиция.

" Той (Джонсън) е изправен пред алтернатива ", споделя пред " Франс прес " Чарлс Грант, шеф на Центъра за европейска промяна, съгласно който обаче " има граници на това до каква степен може да стигне ", изключително по въпроса с климатичните промени. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (664)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР