Британският премиер Борис Джонсън се опита днес да изгради коалиция

...
Британският премиер Борис Джонсън се опита днес да изгради коалиция
Коментари Харесай

Джонсън опита да спечели парламентарна подкрепа за новия си план за Брекзит

Британският министър председател Борис Джонсън се опита през днешния ден да построи коалиция в Камарата на общините в поддръжка на своя нов метод към Брекзит. Той направи това явно с чувство за приближаващия краен период за излизане на страната от Европейски Съюз и макар сдържаното отношение на европейските водачи към новите оферти, съобщи Асошиейтед прес.

Джонсън насочи своето обръщение към тези депутати, чиито изборни окръзи гласоподаваха за овакантяване на Европейски Съюз на референдума през 2016 година, употребявайки по-помирителен звук, в сравнение с при предходните си изяви пред депутатите. Премиерът се опита да ги убеди, че измененията в предложенията за режима на търговията сред Ирландия и Северна Ирландия след Брекзит би трябвало да тушират опасенията, предиздвикали мнозина депутати да отхвърлят на три пъти съглашението, реализирано от неговата предшественичка Тереза Мей.

" Положихме откровени старания да преодолеем бездната, да примирим явно непримиримото и да изминем последния оставащ километър, защото времето ни притиска ", сподели той.

Новите оферти се концентрират върху поддържането на отворена граница сред английската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, която е член на Европейски Съюз. Именно този проблем е основният препъни-камък към съглашение за Брекзит. Сега Лондон предлага въпросът да бъде решен, като Северна Ирландия остане тясно обвързана с разпоредбите на Европейски Съюз за търговия със артикули, евентуално за един по-продължителен интервал, предава Българска телеграфна агенция.

Джонсън се обърна и към Европейски Съюз с по-мек звук, въпреки че новите оферти изначало бяха показани от неговата канцелария като крайна оферта по правилото " приемаш или отхвърляш ". Той се опита да намали температурата на бурните диспути и на острия език, присъщ за последните седмици в Камарата на общините, и даже сподели, че е " отчаян " от тона, употребен от някои депутати, поставящи под въпрос неговите оферти.

Непримирими опозиционни депутати обаче още веднъж нападнаха проекта и самия Джонсън, като го упрекнаха, че е наясно, че новите оферти няма да бъдат признати. Парламентарният водач на Шотландската национална партия Иън Блекфорд сподели, че офертата на Джонсън просто от ден на ден тласка страната към Брекзит без съглашение, предлагайки на Европейски Съюз проект, който евентуално ще бъде отритнат.

Същата теза изложи и водачът на лейбъристката съпротива Джереми Корбин.

Междувременно, р аботната група на Европейския парламент по въпроса с отдръпването на Англия от Европейски Съюз популяризира през днешния ден мнение, съгласно което евродепутатите не биха подкрепили новите оферти на Лондон в настоящия им тип. Според групата тези оферти " в последната минута " не дават нужната сигурност за ирландската граница. В мнението се показва, че Екологичен потенциал резервира устрема си раздялата с Англия да стане на основата на правила. Според работната група предложенията на Лондон не отговорят ни минимум на постигнатите в досегашното съглашение договорености за ирландската граница, прецизира Българска телеграфна агенция.

Екологичен потенциал показва подготвеност за разискване на всевъзможни нови използвани оферти. В известието се отбелязва, че всяка договореност сред Европейски Съюз и Лондон, с цел да влезе в действие, би трябвало да бъде утвърдена от болшинството евродепутати. По-рано през днешния ден Европейската комисия удостовери, че е получила документално нови оферти от английското държавно управление, само че чака разяснения, с цел да ги оцени
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР