Британският премиер Борис Джонсън се готви за битка с парламента

...
Британският премиер Борис Джонсън се готви за битка с парламента
Коментари Харесай

Парламентът срещу Борис Джонсън: може ли Брекзит без сделка да бъде избегнат

Британският министър председател Борис Джонсън се готви за борба с Народното събрание поради Брекзит - борба, в която всяка от двете страни е непреклонна, като се надява, че другата ще отстъпи, и която ще подложи на тестване неписаната конституция на страната.

Ако Европейският съюз откаже да предоговори изискванията за напускането на Англия, Джонсън споделя, че ще изведе страната от съюза на 31 октомври без договорка за бракоразвод. Някои в Народното събрание са твърдо решени да го спрат.

Ето някои от евентуалните ходове и контраходове.

Предсрочни избори

Парламентът, където има малко болшинство против Брекзит без договорка, може да смъкна държавното управление на Джонсън с избор на съмнение.

Предсрочни избори биха могли да излъчат ново държавно управление със тактика или за отсрочване на Брекзит, или за анулация на решението за овакантяване на Европейски Съюз. Джонсън обаче има властта да забави възможни избори за след 31 октомври, без значение дали е била утвърдена договорка за Брекзит.

Алтернативно държавно управление

Ако държавното управление изгуби избор на доверие, има 14-дневен интервал, в който може да бъде формиран нов кабинет. Ако болшинството, гласувало срещу Джонсън, сформира различно държавно управление, то би могло да се опита да продължи участието на Англия в Европейски Съюз след 31 октомври.

Изборният закон, което го разрешава, беше признат през 2011 година и в никакъв случай до момента не е бил пробван по този метод. Той беше подложен на критика, че не дефинира тъкмо кой и защо ще има пълномощия през този 14-дневен интервал. Джонсън би могъл да се аргументира, че не е задължен да подаде оставка и да реши да стои на поста, до момента в който изборите не станат наложителни, и тогава да ги насрочи за след 31 октомври.

Може ли Джонсън да откаже да се отдръпна

Документът, който формулира наложителните и незадължителните пълномощия на държавното управление (laws and conventions), гласи, че през 14-дневния интервал: " От премиера се чака да подаде оставка, когато е ясно, че той или тя няма доверието на Камарата на общините и че различно държавно управление има доверието ".

Но Стивън Лоус, първи парламентарен юридически консултант от 2006 до 2012 година, (глава на държавния орган, отговарящ за правенето на законопроекти), споделя, че също като множеството неща в неписаната английска конституция, разпоредбите са отворени за пояснение, изложени на влияние от политически сили и мъчно използвани в съда.

Въпреки че кралица Елизабет назначава премиера и механически би могла да го уволни, това би нарушило неписания закон монархът да не се намесва в политиката.

Джонсън би могъл да се аргументира, че една различна администрация, образувана с единствената цел да предотврати Брекзит без договорка, не е същинско държавно управление.

Експерти чакат правосъден спор, в случай че той откаже да подаде оставка. Други настояват, че Народното събрание е този, който ще би трябвало да работи.

" Крайният извод е, че в случай че министър председателят Джонсън не подаде оставка след избор на съмнение при съществуване на ясна опция, ще последва " конституционна рецесия ", обявиха от компанията " Джей Пи Морган ". " По наше мнение е малко евентуално позицията на Джонсън да бъде удържана. Депутатите обаче би трябвало да работят твърдо и да покажат ясно кой е въпросната опция ".

Промяна на закон

Ако Джонсън не се отдръпна, депутатите имат още разновидности. Правилникът на Народното събрание се оказа еластичен и ръководителят на Камарата Джон Бъркоу наруши прецеденти, с цел да разреши на съперниците на Брекзит да наложат своето.

Депутатите ще би трябвало да изземат от държавното управление контрола върху парламентарния дневен ред и да трансформират закона - повтаряне на метода, който се оказа сполучлив по-рано тази година.

" Брекзит без договорка може да бъде предотвратен единствено със закон, не посредством просто изложение на парламентарно мнение ", написа в " Гардиън " Върнън Богданор, парламентарен специалист в лондонския " Кингс колидж ".

Законодателните промени биха могли да съдържат: задължаване на Джонсън да търси отсрочване от Брюксел, категорично изключване на Брекзит без договорка или на нов референдум.

Графикът за осъществяването на сходен проект обаче е сбит - Народното събрание ще заседава единствено стеснен брой дни до 31 октомври и държавното управление може да употребява контрола си върху парламентарния дневен ред, с цел да ограничи всяка опция на съперниците си да работят. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (638)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР