Британският премиер Борис Джонсън рискува бъдещето си с дръзкото предложение

...
Британският премиер Борис Джонсън рискува бъдещето си с дръзкото предложение
Коментари Харесай

Британският премиер рискува бъдещето си, като спря работата на парламента

Британският министър председател Борис Джонсън рискува бъдещето си с дръзкото предложение да парира възможен опит за разстройване на тактиката му за Брекзит, като просто разпусне краткотрайно " майката на всички парламенти " за няколко основни седмици в навечерието на формалната дата на излизането от Европейски Съюз 31 октомври.

Ако не заседава, Народното събрание не може да приема публични решения и затова по този начин няма да бъде в положение да предприеме съгласувани дейности, с цел да попречи на премиера да прокара Брекзит без съглашение.

Джонсън знаеше доста добре, че решението му да изиска от кралица Елизабет да спре краткотрайно работата на Народното събрание ще провокира писък против него, че провежда прелом против демокрацията. Но в случай че се окаже в положение да извърши постоянно даваното от него заричане Англия да напусне Европейски Съюз на 31 октомври, Джонсън може да бъде запомнен като водачът, който претвори на дело резултатите от референдума за Брекзит от 2016 година

" Ако това сработи, доста хора ще кажат, че то е брилянтен образец за политически спектакъл и водачество ", сподели Антъни Селдън, историк от Бъкингамския университет. " Ако не, е доста евентуално това да ознаменува края на ръководството му като министър председател ", добави той.

Джонсън залага на това, че политическите изгоди ще засенчат всевъзможни финансови разноски макар мрачните предизвестия на авторитетни персони от деловите среди и икономисти, че при ненадейно разкъсване на връзките с Европейски Съюз Англия ще се хвърли в продължителна криза, съпроводена от загуба на работни места и намаление на покупателната дарба.

Това е стъпка, която предходният министър-председател Тереза Мей не беше склонна да предприеме. Тя неведнъж стигаше до ръба, след това се отдръпваше от него и поискваше от другите 27 членки на Европейски Съюз продължение на периода на Брекзит вместо излизане без съглашение.

Но в случай че гамбитът не успее, на Джонсън може да се наложи да отиде на парламентарни избори, което от своя страна ще изложи на заплаха лидерското му място в Консервативната партия - или неговият проект за Брекзит може да се окаже блокиран от засилил се парламент, решен да наложи волята си в този политически конфликт, трансформирал се в исторически.

Но даже и това да стане, съгласно Селдън Джонсън ще бъде в добра позиция за парламентарни избори, тъй като ще може да стовари виновността за неизпълнението на волята на народа върху Народното събрание, който ще е направил Брекзит неосъществим, макар че на референдума болшинството е гласувало точно за него.

Решението на премиера провокира предстоящи заклеймявания от някои английски вестници, които гневно се опълчват на излизане без съглашение. " Индипендънт " написа, че Джонсън си служи с нечестни способи, с цел да подкопава демократичните институции на Англия.

" Само 63 дни преди крайния период 31 октомври, един неизбран министър председател се самонаправи неподотчетен на Народното събрание за период от цели пет седмици ", означи вестникът. " Не единствено че Борис Джонсън желае да лиши гласоподавателите от последната дума, само че в този момент той заглушава и техните представители ", добавя " Индипендънт ".

Джонсън не разполага с кой знае какво поле за политическо маневриране. Той не е пристигнал на власт с парламентарни избори, а партията му не разполага с болшинство в Камарата на общините и по тази причина разчита на съглашението с дребна северноирландска партия да го поддържа в основните гласувания.

И двамата негови прародители - Мей и Дейвид Камерън - паднаха от власт след неуспехи, свързани с Брекзит, а Джонсън наподобява решен да избегне ориста им. Чрез краткотрайното прекъсване на работата на Народното събрание, което ще обхване огромна част от времето до датата на напускането, той редуцира времето на политическите си съперници да измислят стабилен законодателен проект за блокиране на Брекзит без съглашение.

Скот Ейнзли, британски евродепутат от групата на Зелените, съобщи, че провокативната тактичност на Джонсън може да накара опозицията бързо да изнамери сполучлив метод за попречване на Брекзит без договорка.

" Сега, в този повратен миг, всички останали партии би трябвало да се провеждат и да се обединят, с цел да предотвратят злополуката, към която държавното управление се е запътило ", сподели той. Ейнзли окачестви краткотрайното прекъсване на работата на Народното събрание като финален обезверен гамбит, който може да е " предсмъртното издихание " на Консервативната партия и да постави завършек на тъгите й.

Следващите постоянни избори са през 2022 година, само че те може да се състоят по-рано, в случай че Джонсън загуби избор на съмнение в Народното събрание или реши да провокира предварителни избори за да завоюва цялостно болшинство. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР