Британският премиер Борис Джонсън разговаря днес с ирландския си колега

Британският премиер Борис Джонсън разговаря днес с ирландския си колега ...

Борис Джонсън се срещна с ирландския си колега Лио Варадкар.


Британският премиер Борис Джонсън разговаря днес с ирландския си колега Лио Варадкар. В Дъблин Джонсън потвърди, че иска Брекзит със сделка. Очаква се тази вечер британският парламент да гласува за втори път предложение на Джонсън за избори на 15-ти октомври. Събитията в Лондон следи кореспондентът на БНР Веселин Паунов.

Край нямат политическите игри на Острова около Брекзит. По-рано през деня Борис Джонсън бе в Дъблин, където разговаря с ирландския му колега Лио Варадкар в опит да го убеди, че всъщност не е за Брекзит без сделка.
Борис Джонсън - министър-председател на Великобритания: Искам да предам едно послание. Искам да сключа сделка, искам да има сделка. Погледнах много внимателно какви последици ще има липсата на споразумение за нашата, както и за вашата държава. Затова за благото на целия бизнес, фермерите и милионите нормални хора, които разчитат на нас, трябва да използваме въображението и креативността ни, за да разрешим този проблем.
Малцина обаче вярват на Борис Джонсън, още повече, когато няма нищо конкретно на масата за преговори и ирландският премиер не пропусна да му го каже. Най-вече за предпазния механизъм за ирландската граница, който е гаранция, че твърда граница на остров Ирландия няма да се появи след Брекзит.

Варадкар посочи, че реалистични алтернативи на „предпазния механизъм", смятан от Джонсън за „недемократичен", защото ще остави Северна Ирландия завинаги под властта на Брюксел, още не са предложени. А фактът, че в заключителната декларация след разговорите се казва, че „остават сериозни различия" ясно показва, че няма напредък.

На този фон от "Даунинг стрийт" потвърдиха, че тази вечер парламентът ще бъде разпуснат. Това ще стане обаче след като на депутатите бъде даден втори шанс да одобрят искането на премиера за предсрочни общи избори. Очакванията са, че Джонсън ще претърпи поражение, защото опозицията първо иска да има гаранции, че Брекзит без сделка ще бъде блокиран чрез приетия по-рано законодателен акт преди да се стигне до избори.

Източник: bnt.bg