Британският премиер Борис Джонсън призова Русия да изтегли войските си

...
Британският премиер Борис Джонсън призова Русия да изтегли войските си
Коментари Харесай

Джонсън: Жизненоважно е Русия да отстъпи

Британският министър председател Борис Джонсън прикани Русия да изтегли войските си и да избере дипломацията, като предизвести, че инвазия в Украйна ще бъде „ катастрофа”.

Англия ще наложи автоматизирано наказания върху съветските търговски ползи сега, когато бъде осъществено каквото и да било навлизане в Украйна, съобщи английският министър председател.

„ Изключително значимо е в Москва да схванат, че ще има автоматизъм в метода, по който прилагаме тези наказания, тъй че сега, в който има навлизане на суверенна украинска територия, тогава тези наказания ще бъдат приложени”, сподели Джонсън на взаимна конференция в Киев със украинския президент Владимир Зеленски.

Британският министър председател предизвести, че Украйна ще се съпротивлява на всяка инвазия.



„ Мисля, че може би единственото най-полезно нещо, което можем всички да създадем, е да се обърнем към съветската общност, към жителите на Русия, с цел да се замислят за тази опция, за действителността, че украинската войска ще се бие”, сподели Джонсън.

Той изрази вяра, че съветският президент Владимир Путин ще се откаже от спора и ще се ангажира с разговор.

„ Жизненоважно е Русия да отстъпи и да избере пътя на дипломация”, счита Джонсън. „ И аз имам вяра, че това към момента е допустимо. Разбира се, че желаем да водим разговор, само че би трябвало да сме подготвени със наказания, предоставяме военна поддръжка и ще засилим и икономическото си съдействие с Украйна”, акцентира английският министър председател.



Според Джонсън съветският президент Владимир Путин е опрял револвер „ в главата на Украйна” в опит да наложи смяна на архитектурата на европейската сигурност.

„ Става въпрос за цялата европейска архитектура за сигурност, тъй като не се съмнявайте в това, което съгласно мен президентът Путин се пробва да реализира тук. Смятам, че той се пробва, като държи револвер, опрян в главата на Украйна, да я сплаши, да ни накара да променим метода, по който гледаме на европейската сигурност”, съобщи английският министър председател.

Джонсън заяви, че се надява в сряда да беседва по телефона с съветския президент Владимир Путин.



„ Ще беседвам с него утре”, сподели Джонсън. Разговорът сред двамата трябваше да се състои през вчерашния ден, само че беше отсрочен поради уговорката на английския министър председател, който трябваше да дава отговор пред Народното събрание няколко часа по абсурда „ Партигейт”, за това, че е взел участие в празненства в държавни учредения в нарушаване на противоепидемичните ограничения против COVID-19.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че не е изключено да се уговорят периодите за телефонен диалог с Джонсън.

Украинският президент Владимир Зеленски регистрира, че Англия е доставила на Украйна 1 000 модерни противотанкови ракети.

Зеленски съобщи, че двамата са разискали стъпките „ по сдържането на Русия”. При възможна ескалация Украйна би трябвало да разчита на първо място на себе си и да бъде подготвена „ за най-лошото”.



Зеленски съобщи по-рано, че съдействието сред Англия, Полша и Украйна добива нов формат.

„ Създаваме нов формат на политическо съдействие в Европа сред Украйна, Англия и Полша”, сподели той, говорейки във вторник при откриването на постоянна сесия на Върховната Рада.

Зеленски сподели още, че дипломатическата поддръжка за Украйна е на най-високото си равнище от 2014 година В същото време той добави, че страната му „ прави оценка поддръжката на всички, само че разчита единствено на себе си”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР