Британският премиер Борис Джонсън поздрави Джо Байдън за победата му

...
Британският премиер Борис Джонсън поздрави Джо Байдън за победата му
Коментари Харесай

Как реагира светът на победата на Джо Байдън

Британският министър председател Борис Джонсън поздрави Джо Байдън за успеха му на президентските избори, а канадският министър председател Джъстин Трюдо съобщи, че чака с неспокойствие да се заеме с " най-големите провокации в света " дружно с новата администрация.

В изказването си канадският министър председател означи, че ще работи със Съединени американски щати за " поощряване на мира и приобщаването, за стопански разцвет и климатични дейности по целия свят ".

Трюдо не загатна сегашния президент Доналд Тръмп , с който постоянно имаше проблематични връзки, показва Ройтерс.

" Поздравявам Джо Байдън и Камала Харис. Нашите страни са близки другари, сътрудници и съдружници ", написа в Туитър канадският министър председател

Групите на Европейската национална партия (ЕНП), на социалистите и демократите (СД) и " Обнови Европа " в Европейския парламент са първите, които поздравяват Джо Байдън за избирането му за идващия президент на Съединени американски щати.

Изборите бяха напрегнати, ЕНП поздравява Байдън и удостоверява поддръжката си за мощна връзка сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, учредена на основните демократични полезности, се показва в пост в Туитър. Ще продължим да работим дружно за кротичък международен ред, добавя парламентарната група.

СД горещо поздравяват Байдън, приканват президента Доналд Тръмп да признае проваляне и да почете гласа на народа. Те дефинират успеха на Байдън като историческа и декларират, че с това Европа печели мощен съдружник.

Изходът от изборите е празник за устойчивостта на демокрацията, показват от " Обнови Европа ". Изборът на Байдън е връщане към разсъдъка, прибавят либералите.

Председателят на ЕНП Доналд Туск написа, че загубата на Тръмп може да се окаже началото на края на тържеството на крайнодесния популизъм също и в Европа. Благодаря ти, Джо, обръща се той към новоизбрания президент на Съединени американски щати.

Иранският президент Хасан Рохани изрази вяра, че идната американска администрация ще " се е поучила " от неуспеха на политиката на напън и наказания, употребена от президента Доналд Тръмп против Техеран, която не накара ислямска република Иран да отстъпи, съобщи Франс прес.

Действащият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп беше възприел политика на " оптимален напън " против Иран, като се отдръпна едностранно от интернационалното съглашение за иранската нуклеарна стратегия и през 2018 година наложи още веднъж глобите против Техеран.

" Надяваме се, че опитът от последните три години ще послужи за урок на идната американска администрация, с цел да съблюдава интернационалните закони и правила и да се върне към уговорките си ", съобщи Рохани в тирада, излъчена по малкия екран. " Нашият народ се изправи през тези последни три години против стопански тероризъм и сподели безподобно самообладание и устойчивост ", добави той. Президентът акцентира, че Иран продължава да устоя и да демонстрира самообладание, " до момента в който другият лагер не се преклони пред законите ".

Рохани изрази вяра, че " тези, които постановат глобите ще схванат, че определеният път беше неправилен " и увери, че " в никакъв случай няма да реализират задачите си " по този метод.

Високопоставени ирански представители подчертаха, че ще се концентрират върху политиката на идната американска президентска администрация, вместо върху личността на идващия президент. Техеран към този момент е заявявал, че вероятно връщане на Вашингтон към нуклеарното съглашение би трябвало да се съпровожда от обезщетение за понесените вреди и гаранции, че това няма да се случи още веднъж, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР