Британският премиер Борис Джонсън лобира пред американския президент Доналд Тръмп

...
Британският премиер Борис Джонсън лобира пред американския президент Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Борис Джонсън лобира пред Тръмп Джордж Озбърн да бъде избран за следващ ръководител на МВФ

Британският министър председател Борис Джонсън лобира пред американския президент Доналд Тръмп да помогне за избирането на някогашния министър на финансите на Англия Джордж Озбърн за идващ ръководещ шеф на Международния валутен фонд (МВФ), написа в. "Индипендънт ".

Джонсън е предложил Озбърн като благонадежден претендент да наследи французойката Кристин Лагард в телефонен диалог с Тръмп тази седмица, твърди английският ежедневник без да показва източници на тази информация.
Очаква се английският министър председател да продължи да лобира и на срещата на върха на Г-7 в Биариц през уикенда за своя някогашен сътрудник от Консервативната партия, понастоящем редактор във в. "Ивнинг Стандард ".
Озбърн постоянно е подложен на критика, че е сменил доста работи, отбелязва "Индипендънт ". Според негови другари той "сериозно обмисля " опцията да се кандидатира за влиятелния пост.

Англия обаче пропусна опция да го номинира по-рано този месец, когато европейските държавни управления избраха за собствен претендент българката Кристалина Георгиева, основен изпълнителен шеф на Световната банка (СБ). По традиция МВФ постоянно е ръководен от европеец, а СБ - от американец, напомня "Индипендънт ".

В същото време изданието разяснява, че успеха на Георгиева на европейско ниво не й подсигурява директорския пост в МВФ. Озбърн обаче ще има потребност от мощна поддръжка от неевропейски стопански системи, в това число Съединени американски щати, с цел да има някакъв късмет я измести, и той е считан за новобранец в конкуренцията.
"Индипендънт " напомня, че тази седмица отпадна още едно затруднение пред 66-годишната българка, откакто Изпълнителният съвет на МВФ отстрани отдавнашното ограничаване за ръководещ шеф да не бъде избиран човек над 65-годишна възраст.
Кристин Лагард ще се отдръпна на 12 септември от поста си във Вашингтон, който заема от осем години, с цел да оглави Европейската централна банка (ЕЦБ). МВФ желае да вземе до 4 октомври консенсусно решение кой да я наследи, отбелязва "Индипендънт ".
Борис Джонсън и Джордж Озбърн са другари от времето, когато са учили дружно в Оксфорд. Отношенията им обаче се обтегнаха по време на референдума за Брекзит през 2016 година, когато двамата - всеки от тях споменаван като претендент за предстоящ министър председател на Англия - се озоваха от двете страни на барикадата. При това Джонсън бе деен покровител на излизането на Англия от Европейски Съюз, до момента в който Озбърн защитаваше оставането на страната в съюза.
През май тази година някогашният английски финансов министър изрази опасения по отношение на характера на своя остарял другар, като сподели, че "винаги е имало двама Борисовци " - твърдолинейният политик, подкрепящ Брекзит, и демократичният интернационалист, кмет на Лондон. През юни обаче Озбърн поддържа кандидатурата на Джонсън за премиерския пост, наричайки го в публикация във в. "Ивнинг Стандард " "кандидата, който има късмет да сплоти това разграничено държавно управление ", напомня "Индипендънт ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР