Британският премиер Борис Джонсън, изправен пред мощна опозиция в своята

...
Британският премиер Борис Джонсън, изправен пред мощна опозиция в своята
Коментари Харесай

Джонсън: Възможно е да се постигне споразумение за Брекзит до 31 октомври

Британският министър председател Борис Джонсън, изправен пред мощна съпротива в своята страна, увери през днешния ден ирландския си сътрудник Лио Варадкар, че е допустимо да бъде реализирано ново съглашение за Брекзит, тъй че Англия да напусне Европейския съюз преди приключването на крайния период - 31 октомври, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

На срещата на водачите на двете прилежащи островни страни в Дъблин през днешния ден Джонсън сподели, че съглашение по най-спорния въпрос за ирландската граница може да бъде реализирано в точния момент, което ще разреши английското отдръпване от Европейски Съюз да протече без разтърсвания до плануваната дата за Брекзит.

"Имам едно обръщение за теб, Лио, и то е, че желая да реализира съглашение. Разбира се, че бихме могли да напуснем Европейски Съюз и без съглашение, само че това би било неуспех на държавничеството, за който всички бихме били виновни ", съобщи Джонсън при идването си в Дъблин.

"Затова в името на бизнеса, фермерите и милионите елементарни хора, които разчитат на нас да използваме нашето въображение и креативност, желая да знаеш, че мощно избирам да се реализира съглашение ", увери английският министър председател.

На общата конференция с Варадкар след диалога им английският министър председател не изясни по какъв начин може да се излезе от задънената улица в граничния спор по метод, който да удовлетворява останалите водачи на страните от Европейски Съюз и в това време да получи поддръжката на английския парламент, в който неговата партия към този момент няма работещо болшинство.
Европейският съюз досега не е получил никакво реалистично предложение от Лондон за подмяна на защитния механизъм на ирландската граница в договарянията за Брекзит, съобщи ирландският министър председател, представен от Асошиейтед прес и Франс прес.

Предпазният механизъм за ирландската граница "остава главен детайл от съглашението за овакантяване, до момента в който не бъде открита някаква опция ", акцентира Варадкар при посрещането на Джонсън в Дъблин през днешния ден.

"Отворени сме към други възможности, само че те би трябвало да са реалистични. До през днешния ден не сме получили никакво предложение в този смисъл ", добави той.

Варадкар също означи, че Брекзит без съглашение ще аргументи тежки стопански проблеми на Ирландия вследствие на въвеждането на граничен режим с инспекции. Европейски Съюз не желае ново отсрочване на Брекзит след 31 октомври, само че е подготвен да разиска такова продължение, в случай че то бъде поискано. Според него са нужни още договаряния и би трябвало да се съблюдава мирното съглашение от Разпети петък 1998 година, което повелява да няма връщане към "твърд " граничен режим сред Република Ирландия и Северна Ирландия.

Днешната среща сред двамата министър председатели в Дъблин бе първата, откакто Джонсън пое премиерския пост в Лондон през юли. В обща декларация след срещата те въпреки всичко означиха, че тя е била "позитивна и градивна ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР