Британският премиер Борис Джонсън изпрати писмо с молба до ЕС

...
Британският премиер Борис Джонсън изпрати писмо с молба до ЕС
Коментари Харесай

Сагата няма край! Джонсън прати в Брюксел неподписано писмо за отлагане на Brexit

Британският министър председател Борис Джонсън изпрати писмо с молба до Европейски Съюз за отсрочване на Брекзит, само че без да го подписва. Молбата беше съпроводена от второ писмо – този път с подписа на английския министър председател, в което той показва, че ново отсрочване на развода сред Лондон и Брюксел ще бъде неточност.

Джонсън е длъжен по закон да изиска от Европейски Съюз удължение на периода след 31 октомври. Това се постанова, откакто в събота на изключителното съвещание на Камарата на общините – първото от 37 години, депутатите гласоподаваха " поправката Летуин ”, която задължава кабинета да отсрочи Брекзит до момента в който не бъде признато съответното законодателство. Поправката беше подкрепена с 322 гласа за против 306 срещу и направи гласуването по новата договорка на Джонсън, контрактувана на Европейския съвет през седмицата безсмислено.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск разгласи в " Туитър ", че е получил молбата за удължение на периода за Брекзит. Той акцентира, че ще се съветва с европейските водачи за това " по какъв начин да реагира на протичащото се ".

Само часове, откакто загуби вота по време на историческата сесия на Народното събрание министър председателят Джонсън подреди на почитан посланик да изпрати неподписано писмо с молба за отсрочване на излизането на Англия от Европейски Съюз – нещо, което му е било наложено от Народното събрание.

Във второто подписано от него писмо, той категорично акцентира персоналното си мнение, че сходно ново отсрочване – до 31 януари 2020 година, ще е безспорна неточност. Джонсън показва, че държавното управление ще постави старания да получи утвърждение по новата договорка за Брекзит в Народното събрание и е убеден, че страната ще напусне евроблока както е планувано – на 31 октомври.

В събота десетки хиляди хора се събраха в центъра на Лондон с искане за насрочването на нов референдум за Брезкит.

Британският представител в Брюксел сър Тим Бароу изясни, че първото неподписано писмо изцяло извършва закона, признат от английския парламент. Преди седмици министър председателят съобщи, че " по-скоро ще падне мъртъв в канавката ", в сравнение с да изиска ново отсрочване на Брекзит.

Според анализатори Джонсън се пробва " да изиграе съда " с неподписаното писмо, защото в случай че не се подчини на закона, го чака правосъдно гонене. Като не е подписал писмото с молбата за отсрочване на Брекзит, той елементарно може да съобщи от правосъдната пейка, че " това писмо е на Народното събрание, не е моето писмо ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР