Британският премиер Борис Джонсън иска търговска сделка, включваща обмяна на

...
Британският премиер Борис Джонсън иска търговска сделка, включваща обмяна на
Коментари Харесай

Великобритания плаши ЕС с мита върху стоки за 47 млрд. евро без търговска сделка

Британският министър председател Борис Джонсън желае комерсиална договорка, включваща обмяна на артикули без квоти и без мита

Англия и Европейски Съюз разполагат с време до края на годината, с цел да се договорят за бъдещите си връзки. Британският министър председател Борис Джонсън желае комерсиална договорка, включваща обмяна на артикули без квоти и без мита. Но Европейската комисия предизвестява, че такова амбициозно съглашение е невероятно в подобен къс период.

Списъкът с мита, направен от английското държавно управление предходната година при подготовката за " корав Brexit ", към момента стои на дневен ред, в случай че договарянията се провалят. Въз основа на него Bloomberg пресмята какви могат да бъдат отраженията върху търговията с Европейски Съюз. Ако се огледа износът на останалите страни от блока към Англия, който е 301.2 милиарда евро за 2018 година, към 47.3 милиарда евро могат да бъдат наранени от новите мита.

Мита и квоти за 500 артикули

Списъкът включва над 500 артикули – от сирена до гуми, които ще бъдат подложени на мита и квоти. Целта е да се защитят английските производители и основни промишлености от конкуренцията на Европейски Съюз.

Германия ще бъде най-тежко наранена, като на нейни артикули за 18.8 милиарда евро могат да бъдат наложени мита. Автомобилите за 17.5 милиарда евро, които страната е изнесла за Обединеното кралство през 2018 година, ще бъдат обмитени с 10 – 16%. Това ще оскъпи правенето на бизнес с 1.8 милиарда евро.

Все отново Европейски Съюз държи козовете

Други браншове, които ще бъдат наранени, са текстилът и облеклата, месото и млечните артикули, керамичните и порцелановите произведения. По-голямата част от продуктите в листата са с плоска цена – да вземем за пример 12% върху якетата и 6.5% върху торовете. На други артикули ще бъдат налагани мита съгласно тежестта – да вземем за пример 1668 евро за 1000 кг патешко месо. За няколко типа телешко и козе месо ще се употребява комбинацията от двата метода.

И въпреки всичко Европейски Съюз държи козовете в идните договаряния със своите проекти за мита, които да бъдат налагани на английски артикули, защото блокът приема съвсем 47% от общия експорт на Англия през миналите пет години и е най-големият източник на импорт за Обединеното кралство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР