Британският премиер Борис Джонсън грижливо избегна да спомене днес думата

...
Британският премиер Борис Джонсън грижливо избегна да спомене днес думата
Коментари Харесай

Британският премиер не спомена Брекзит в речта си за новите отношение с ЕС

Британският министър председател Борис Джонсън грижливо избегна да спомене през днешния ден думата " Брекзит " в първата си тирада след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, отдадена на бъдещите връзки с общността, като уточни, че това към този момент е остаряла история, съобщи Франс прес.

В половинчасовата си тирада консервативният водач не произнесе " Брекзит " нито един път, като се изключи това, че загатна за " дума, започваща с Б ", предава Българска телеграфна агенция.

На въпрос на публицист дали думата " Брекзит " е неразрешена, Джонсън отговори в нормалния си изразителен жанр, като сподели, че това е нещо към този момент завършило, нещо като Големия гърмеж или нормандското настъпление, което е " зад нас в историята ".

През 2016 година редакторският екип на речника " Колинс " избра " Брекзит " - комбиниране от Britain ( " Англия " ) и exit ( " овакантяване " ) - за дума на годината, откакто тя бързо набра известност след английския референдум за участието в Европейски Съюз през юни същата година.

В началото на януари членовете на държавното управление бяха инструктирани да заобикалят тази дума, която преобладаваше в политическите и медийните диспути след референдума, сподели да Агенция Франс Прес източник от кабинета.

В днешното си ревю Джонсън сподели, че Обединеното кралство няма да прави " нелоялна конкуренция " на Европейски Съюз, както се притеснява Брюксел след Брекзит. В същото време той отхвърли всякакво вземане предвид с европейските правила като " цена за свободна търговия ".

Джонсън сподели, че не вижда никаква потребност Лондон да се обвързва със съглашение с Европейски Съюз. " Ще възстановим цялостния си суверенитет върху нашите граници, върху имиграцията, конкуренцията, разпоредбите за субсидиране, доставките, отбраната на персоналните данни ", акцентира Джонсън.

Според Джонсън, съдействието с европейците в региона на защитата и външната политика не изисква безусловно подписване на контракт.

В речта си пред бизнес водачи и дипломати в Лондон Джонсън сподели, че Англия желае съглашение за свободна търговия, само че не непременно, съобщи Асошиейтед прес.

В изявлението си Джонсън акцентира, че изборът не е сред " със договорка или без договорка ". " Въпросът е дали сме съгласни на търговски връзки с Европейски Съюз, сравними с тези на Канада или по-близко до тези с Австралия ", съобщи английският министър председател.

Търговско съглашение по австралийски модел ще значи огромен набор от нови митнически цени и други бариери сред Англия и Европейски Съюз, показва АП.

Британският министър-председател избра да произнесе речта си в емблематична зала на Стария кралски военноморски лицей в Гринуич, на брега на Темза - място, тясно обвързвано с английската военна популярност. Той приказва в обширна зала, украсена с картини, величаещи английските подвизи.

" Няма потребност съглашение за свободна търговия да значи приемане на разпоредбите на Европейски Съюз за политиката на конкуренция, дотациите, обществената отбрана, околната среда или нещо сходно ", сподели Джонсън. Той посочи, че Англия ще поддържа най-високите стандарти в тези области, в доста връзки по-добри от тези в Европейски Съюз, без принудата на контракт.

Посланието на Джонсън беше отправено и към аудиторията в страната му, и към Европейски Съюз. Лидерите на общността обаче надали ще се впечатлят от нещо, в което виждат демонстрация на английско твърдоглавие и пожелателно мислене, показва АП. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР