Британският премиер Борис Джонсън е решен Великобритания да излезе от

...
Британският премиер Борис Джонсън е решен Великобритания да излезе от
Коментари Харесай

Брекзит без сделка - какво ще последва за Великобритания?

Британският министър председател Борис Джонсън е решен Англия да излезе от Европейския съюз на 31 октомври с или без договорка. Дясната му ръка Майкъл Гоув, претрупан с подготовката за възможен Брекзит без договорка, твърди, че Англия ще е подготвена за този равой.

Последиците на Брекзит без договорка обаче може да се окажат пагубни за английската стопанска система, настояват специалисти.

Спад на износа за Европейския съюз

Излизане без договорка ще коства на Англия 14,6 милиарда евро от износа за Европейския съюз и още няколко милиарда от износа за други страни, сочи оповестено през вчерашния ден изследване на Организация на обединените нации.

Прекратяването на преференциалния достъп до пазара на Европейския съюз ще засегне седем % от износа на Англия за Европа, излиза наяве от изследването.

Недостиг на артикули

Англия рискува да се сблъска с дефицит на хранителни артикули, артикули от първа нужда и медикаменти, с блокиране на пристанищата и с възобновяване на физическата граница сред двете Ирландии, както признава самото държавно управление в изследване, оповестено предишния месец от вестник " Сънди таймс ".

В документите, съгласно изданието, се приказва за " най-вероятните " последствия на Брекзит, макар че държавното управление твърди, че в тях се разисква най-лошия вероятен сюжет.

Телефонни и банкови такси

Една от първите последствия за английските и европейските консуматори е обвързвана с опцията да употребяват мрежата на мобилния си оператор в чужбина. Тази услуга, която в този момент е безвъзмездна в Европейския съюз, при случай на Брекзит без договорка ще се таксува за пътуващите, които прекосяват Ла Манша или ирландската граница.

Същото важи и за платежните карти, при чиято приложимост също ще се начисляват спомагателни такси, а банковите услуги ще станат по-бавни. В Европейския съюз клиентите на основани във Англия капиталови банки към този момент няма да могат да се употребяват от финансовите им услуги. Голям брой такива институции сътвориха свои филиали на континента, с цел да избегнат усложненията.

Компаниите

В бранша на потребителските артикули доста компании не престават да са изправени пред опасността от Брекзит без договорка, като с приближаването на Коледа запасяването със артикули става по-трудно, споделят от Конфедерацията на английската индустрия (КБП - CBI).

В бранша на услугите с европейските страни бяха подписани защитни съглашения, измежду които едногодишна договорка за предотвратяване на пазара за деривативни финансови артикули в Лондон.

Забавяния на границата

Европейският съюз акцентира, че незабавно ще задейства по границите с Англия митнически пунктове, инспекции за сигурност на храните и за инспекции за съблюдаване на европейските правила.

Опасявайки се от съществени забавяния на най-натоварените сега пропускателни пунктове, най-много на този в Дувър, Лондон постави старания за отварянето на нови пунктове и за усилване на интензивността на други пристанища в страната.

Самолети и влакове

Европейски Съюз одобри да удължи автоматизирано правото на английските компании да правят полети за 27-те страни членки, само че единствено до март 2020 година.

Железопътната линия под Ла Манша /Евростар/ също ще продължи да работи без смяна в границите на три месеца.

Лекарства и сперма

Англия, която нормално разполага със ресурси от медикаменти за три месеца напред, усили запасите си, с цел да подсигурява шест спомагателни седмици.

Страната ще напусне Европейската организация по медикаментите, само че ще продължи краткотрайно да признава европейските проби и удостоверения, с цел да не се стигне до повтаряне на процедурите и разкъсване на снабдителската верига.

Лондон обаче няма да може да се употребява от европейските банки за сперма: английските институции ще би трябвало да сключат нови съглашения и да употребяват импорт от трети страни.

Предупреждения за потребителите

Потребителите, които пазарят онлайн, ще заплащат повече, защото за идващите от континента доставки към този момент ще се заплаща Данък добавена стойност в цялостен размер.

Британците на отмора в Европа ще би трябвало да имат интернационална шофьорска брошура.

За преместването на домашни животни от британци в Европейски Съюз ще се ползват по-строги санитарни правила.

А по-късно?

Брекзит без договорка няма да значи завършек на сагата с Брекзит. Англия и Европейски Съюз ще би трябвало да договорят бъдещите си връзки, което значи още изтощителни договаряния, написа през вчерашния ден във вестник " Файненшъл таймс " преподавателката по европейско право Катрин Барнард. Според нея " нито една огромна страна не базира комерсиалните си връзки единствено на разпоредбите на Световната комерсиална организация ".

Франс прес / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР