Британският премиер Борис Джонсън е разпуснал парламента, за да избегне

...
Британският премиер Борис Джонсън е разпуснал парламента, за да избегне
Коментари Харесай

Решението за разпускане на британския парламент стигна до Върховния съд

Британският министър председател Борис Джонсън е разпуснал Народното събрание, с цел да избегне опцията депутатите да объркат неговите проекти за Брекзит. Това е тезата на ищците по дело против решението на Джонсън за разпускането на английския парламент, което стартира през днешния ден във Върховния съд на Англия. Делото е по тъжба на активистката Джина Милър, чуванията ще продължат до четвъртък.

На процедура Върховният съд изслушва обжалвания на две към този момент взети решения от английски съдилища. Първо, Висшият съд в Лондон разгласи, че това не е работа на съда, тъй като е политическо решение, и не счита, че министър председателят е нарушил закона. След това Върховният цивилен съд в Единбург постанови, че Борис Джонсън е нарушил закона, тъй като е подвел кралицата с претекстовете за разформироване на Народното събрание. А тези претекстове, както през днешния ден съобщи лорд Паник, който пази тезата за виновност на премиера, са само да смълчи депутатите и да не допусне Народното събрание да упражнява надзор върху неговата стратетия за Брекзит.
лорд Дейвид Паник- юрист на активистката Джина Милър: Използването на прерогативите на изпълнителната власт за отбягване контрола на Народното събрание прекатурва надолу с главата главните правила на конституционното право.

Утре ще бъде изслушана отбраната на държавното управление. Изслушванията ще продължат три дни, само че е оптимистично да се каже, че решението ще бъде оповестено в петък. Това, което прави Върховния съд е невиждано, тъй като за първи път в английската история, министър председател е упрекнат, че подвежда кралицата, с цел да бъде разхлабен Народното събрание, който пък, съгласно конституцията, е суверенния орган на страната.

А на процедура, главната компликация, пред която са изправени съдиите е по какъв начин да съгласуват британските, шотландските и северноирландките закони в подтекста на обвиняванията против премиера. Разпускането на Народното събрание не е казус. Но нормално това става единствено за броени дни, тъй че разпускането на законодателния орган за пет седмици в подобен сериозен миг за страната, какъвто е Брекзит, повдига доста въпроси.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР