Британският премиер Борис Джонсън е изпратил до председателя на Европейския

...
Британският премиер Борис Джонсън е изпратил до председателя на Европейския
Коментари Харесай

В писмо до ЕС Джонсън предложи промяна в сделката за Брекзит

Британският министър председател Борис Джонсън е изпратил до ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск писмо, в което предлага защитният механизъм за ирландската граница да бъде сменен с различни сделки, които да работят до края на преходния интервал след Брекзит, съобщи " Ройтерс ".

В писмото, оповестено от кабинета на Джонсън, министър председателят повтаря предлагането си защитният механизъм - който дава гаранции, че няма да има " твърда " граница на остров Ирландия - да бъде изключен от съглашението, реализирано с Европейски Съюз от предшественичката му Тереза Мей.

Джонсън, който се зарече да изведе Англия от Европейски Съюз на 31 октомври със или без съглашение, счита, че е допустимо да се реализира единодушие по въпроса за защитния механизъм и дефинира това като максимален приоритет на държавното управление му.

" Обединеното кралство и Европейски Съюз към този момент имат единодушие, че различни сделки могат да бъдат част от решението. Затова предлагам защитният механизъм да бъде сменен с вдишване на обвързване да се изработят такива сделки допустимо най-бързо преди края на преходния интервал, в границите на бъдещите връзки ", написа Джонсън до Туск.

Той прибавя, че Англия е подготвена да разиска градивно и гъвкаво какви задължения могат да засилят доверието сред двете страни за развиването на бъдещите им връзки, в случай че такива сделки не бъдат подготвени до края на преходния интервал.

В писмото Джонсън показва мнение, че защитният механизъм е неплатежоспособен, тъй като е антидемократичен и несъответстващ със суверенитета на Обединеното кралство като страна. Но той е подготвен да даде гаранции, че няма да има твърда граница сред Република Ирландия и английската провинция Северна Ирландия.

Предпазният механизъм ще задължи Англия да съблюдава някои правила на Европейски Съюз, в случай че не откри различен метод да задържи отворена границата по суша сред Северна Ирландия и Ирландия, която е член на Европейски Съюз. За Дъблин това е решаващо за опазване на мира на острова.

" Правителството няма да вкарва инфраструктура, инспекции или надзор по границата сред Ирландия и Северна Ирландия. С наслада ще поемем законово обвързващ ангажимент в тази посока и се надяваме, че и Европейският съюз ще го стори. Времето напредва. Обединеното кралство е готово да работи бързо и предвид на постигнатото до момента, се надявам че това важи и за Европейски Съюз ", гласи писмото на Джонсън до Туск.

Европейският съюз до момента отстоява, че съглашението за излизане на Англия от Европейски Съюз не може да бъде предоговаряно, припомня " Ройтерс ". /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (654)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР