Британският премиер Борис Джонсън днес разкри някои от предложенията за

...
Британският премиер Борис Джонсън днес разкри някои от предложенията за
Коментари Харесай

Джонсън отправи към ЕС последно предложение за Брекзит

Британският министър председател Борис Джонсън през днешния ден разкри някои от предложенията за променено съглашение за Брекзит с Европейския съюз. " Ройтерс " обобщава какво сподели той по време на годишната конференция на Консервативната партия в град Манчестър.

Конструктивни оферти

Джонсън съобщи, че показва " градивни и рационални предложния " на Европейски Съюз и че се надява Брюксел да откри опция за компромис за реализиране на договорка.

" Днес в Брюксел ние представяме нещо, което считам за градивни и рационални оферти, които дават компромис и за двете страни ", посочи министър председателят, като добави: " И да, това е компромис от страна на Обединеното кралство и доста се надявам нашите другари да го схванат и също да създадат компромис ".

Време е за Брекзит

По думите му е време Брекзит да се реализира. Той още веднъж даде обещание да изкара Англия от Европейски Съюз на 31 октомври " каквото и да става ".

" Това, което целият свят желае, е да се завърши с този въпрос и да преминем към нещо друго. Затова ние ще излезем от Европейски Съюз на 31 октомври, каквото и да става. Да изпълним Брекзит. Можем, длъжни сме и ще го създадем ", съобщи Джонсън.

Без инспекции на ирландската граница

Петстотинкилометровата сухопътна граница сред Ирландия, членка на Европейски Съюз, и английската провинция Северна Ирландия се трансформира в главен проблем в напъните да се договорят изискванията за излизане от Европейски Съюз.

Ирландия споделя, че " невидима " граница е от основен народен интерес, защото каквито и да било гранични инспекции биха подкопали мирната договорка от 1998 година, позната като Споразумението от Разпети петък.

Джонсън уточни, че предложенията няма да включват проекти за митническа инфраструктура на границата. " При никакви условия няма да имаме инспекции на или покрай границата в Северна Ирландия. Ще съблюдаваме мирния развой и съглашението от Разпети петък ", акцентира министър председателят.

Съгласие

Англия, уточни той, ще напусне Европейски Съюз " дружно и цяла " с надзор върху личната си комерсиална политика през цялото време.

" Чрез развой на подлежащо на възобновяване демократично единодушие от изпълнителната власт и Народното събрание на Северна Ирландия ще продължим и ще защитим съществуващите регулаторни съглашения за фермерите и останалия бизнес от двете страни на границата ", добави той.

Европейски Съюз да направи компромис

Джонсън сподели, че Европейски Съюз би трябвало да е квалифициран да одобри нова технология за решение на казуса с предотвратяването на появяването на " твърда " граница сред Северна Ирландия и Република Ирландия.

По думите му, в случай че Европейски Съюз не бъде по-гъвкав, той е подготвен да изкара Англия без договорка за " развода ".

Без втори референдум

Джонсън изключи провеждането на втори референдум за Брекзит: " Втори референдум за Европейски Съюз? Представяте ли си? Още три години от това? "

Две граници за четири години

Преди речта на премиера вестник " Дейли телеграф " писа за проекта на Джонсън, носещ условното наименование " Две граници за четири години ", след Брекзит Северна Ирландия ще остане част от единния пазар на Европейски Съюз минимум до 2025 година, само че ще напусне митническия съюз дружно с останалата част от Обединеното кралство.

Предвижда се през 2025 година еднокамарният парламент на Северна Ирландия да реши дали да продължи да работи по разпоредбите на Европейски Съюз, или да се върне напълно към съблюдаване на английските правила, които до този миг към този момент мощно ще се разграничават от европейските.

Срокът за договорка е 10 дни. Така Европейската комисия ще има задоволително време да популяризира предлагането измежду страните членки за утвърждение или отменяне преди идващия Европейски съвет на 17 октомври. Ако Европейски Съюз отхвърли предлагането, Народното събрание задължи Джонсън да изиска отсрочване на Брекзит до края на януари. Това искане би трябвало да се изпрати до 19 октомври.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (731)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР