Британският премиер Борис Джонъсн е изпратил снощи неподписано писмо до

...
Британският премиер Борис Джонъсн е изпратил снощи неподписано писмо до
Коментари Харесай

Борис Джонсън поиска от ЕС отлагане на Брекзит с неподписано писмо

Британският министър председател Борис Джонъсн е изпратил нощес неподписано писмо до Европейския съюз с искане за отсрочване на Брекзит, като в същото време в друго посланиее обяснил, че самият той не желае такова отсрочване, съобщи Ройтерс.

Всъщност, Джонсън е изпратил три документа - ксерокопие от закона, който го принуждава да желае отсрочване, придружителна записка, подписана от посланика на Англия към Европейски Съюз, която изяснява, че министър председателят е бил задължен да изпрати писмото с искане за пролонгация, и още едно писмо, в което Джонсън заявава, че не желае пролонгация.

Неподписаното писмо е ксерокопие на текста от така наречен Закон Бен (Benn Act -The European Union (Withdrawal) (No. 2) Act 2019 - по името на вносителя му в Народното събрание, лейбъриста Хилари Бен), признат по-рано тази есен, който задължава премиера да изиска отсрочване на Брекзит с три месеца - до края на януари, в случай че до 19 октомври не успее да получи от Народното събрание поддръжка за договорка за Брекзит или за Брекзит без договорка.

Председателят на Европейския съвет е получил три писма от Лондон, удостовери източник от Европейски Съюз - неподписано от премиера ксерокопие на законодателния текст, задължаващ държавното управление да изиска отсрочване с три месеца, обяснителна записка от посланика на Англия в Европейски Съюз Тим Бароу, че документът се изпраща категорично по самодейност на Народното събрание, и персонално писмо, към този момент с премиерския автограф, в което той декларира, че не желае пролонгация.

Самият ръководител на Европейския съвет Доналд Туск заяви късно нощес в Туитър, че е получил от Лондон искане за отсрочване на Brexit, очакван за 31 октомври. " Сега ще стартира да се съветвам с водачите на Европейски Съюз по какъв начин да реагираме ", съобщи Туск.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР