Британският постоянен представител в ООН Матю Райкрофт повтори предложението си

Британският постоянен представител в ООН Матю Райкрофт повтори предложението си ...

ООН обмисля санкции срещу работещите в чужбина севернокорейци.Британският постоянен представител в ООН Матю Райкрофт повтори предложението си Съветът да насочи санкции срещу работещите в чужбина севернокорейци, които изпращат пари на режима, предаде ДПА. Над 50 000 севернокорейци работят в чужбина. Те носят между 1.2 милиарда и 2.3 милиарда долара годишно на режима в КНДР, според оценки на ООН. Повечето от тях работят в Китай и Русия.

С последната резолюция за санкции на ООН беше наложен таван над работещите в чужбина севернокорейци. Евентуални нови санкции може да стигнат още по-далеч, за да попречат на Пхенян да печели твърда валута от работещи в чужбина.

Според Райкрофт Съветът за сигурност трябва да гарантира, че сегашните му санкции срещу режима ще бъдат приложени бързо, както и "да ограничи още неетичната експлоатация на севернокорейски работници в чужбина".

На извънредното заседание на Съвета за сигурност британският постоянен представител подчерта, че това ще бъде още една стъпка към прекъсване на финансирането, на което режимът в Пхенян разчита, за да продължава незаконните си и дестабилизиращи програми.

Северна Корея (КНДР) провежда по-чести и по-дръзки изпитания, въпреки че от 2006 г. насам ООН е налагала санкции седем пъти с цел да я накара да се откаже от ядрените си амбиции. Вчера Пхенян съобщи, че е извършил изпитание на водородна бомба, която може да бъде монтирана на междуконтинентална балистична ракета.

Най-строгите санкции срещу Северна Корея досега бяха наложени само преди седмици. Те включват пълна забрана на износа на въглища и желязо и спират продажбата на севернокорейска оловна руда и морски храни. Освен това ООН наложи забрани за пътуване и замразяване на активите на компании и частни лица.

Очакваше се тези санкции да навредят сериозно на икономиката на КНДР и да намалят годишните постъпления с една трета. По-малко от месец след приемането на резолюцията севернокорейският режим изстреля четири ракети за една седмица, три от които паднаха в Японско море, а четвъртата прелетя над японския остров Хокайдо.

Източник: dnevnik.bg