Британският писател от японски произход Казуо Ишигуро печели тазгодишната Нобелова

...
Британският писател от японски произход Казуо Ишигуро печели тазгодишната Нобелова
Коментари Харесай

Казуо Ишигуро спечели тазгодишната Нобелова награда за литература

Британският публицист от японски генезис Казуо Ишигуро печели тазгодишната Нобелова премия за литература.
Отличието се присъжда за неговите романи, които „ с огромна прочувствена мощ разкриват бездната под нашето илюзорно възприятие за връзка със света “, оповестиха от Шведската академия.
Ишигуро е роден на 8 ноември 1954 година в Япония, само че още на петгодишна възраст се мести с родителите си във Англия, където приключва британски език и философия в Университета в Кент, след което и креативно писане в Университета в Източна Англия.
Първата му книга „ Още един път в Нагасаки “ излиза през 1982 година Действието в нея, както и във втората му творба – „ Художник на изменчивия свят “ (1986 г.), се развива в японския град Нагасаки няколко години след края на Втората международна война.
Сред тематиките, които са най-силно наранени в неговите творби, са тези за паметта, времето и самозаблудите, показват от Академията. Те са изключително отчетливи в най-известния му разказ „ Остатъците от деня “ (1989 г.), който няколко години по-късно е екранизиран. В едноименния филм взе участие Антъни Хопкинс в ролята на захласнатия от отговорностите си иконом Стивънс.
„ Творбите на Ишигуро са белязани от внимателно въздържан метод на изложение, самостоятелен от протичащите се събития “, се споделя в известието на Академията .
Освен осемте си романа, Ишигуро написа разкази, както и сюжети за киното и малкия екран.
Нобеловата седмица стартира в понеделник с премията за физиология и медицина, която отиде при трима учени за откриването на молекулярен механизъм, контролиращ циркадния темп.
Във вторник беше връчена премията в региона на физиката, която отличи трио физици, спомогнали за наблюдението на гравитационните талази.
Трима учени завоюваха и премията за химия, която отиде при създателите на революционен способ за опростяване и възстановяване на изображенията на биомолекули.
В петък в норвежката столица Осло ще бъде посочен носителят на премията за мир.
Новият собственик на премията в памет на Алфред Нобел за стопанска система ще бъде разгласен на 9 октомври в Стокхолм. Отличието е учредено от централната банка на Швеция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР