Британският писател, кино сценарист и общественик Иън Макюън ще открие

...
Британският писател, кино сценарист и общественик Иън Макюън ще открие
Коментари Харесай

Иън Макюън открива „Синелибри“, очакваме френската легенда Беноа Жако и автора на бестселъри Дрор Мишани

Британският публицист, кино сценарист и държавник Иън Макюън ще открие „ Синелибри “ с една от най-интригуващите литературни акомодации, създавани в миналото – „ На плажа Чезъл “. Събитието е на 10 октомври от 19:00 часа в зала 1 на НДК. Освен че е специфичен посетител в четвъртото издание на кино-литературния фестивал, Макюън ще бъде почетен с купата Доктор хонорис идея на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Иън Макюън

От 10 до 24 октомври „ Синелибри “ ще показа над 300 прожекции на близо 50 кино лентата с национални министър председатели, 5 галавечери, отдадени на националните култури на Аржентина, Финландия, Ирландия, Бразилия и Япония.



Тематичен фокус тази година е любовта във всичките й измерения, което изяснява и мотото на фестивала – „ Любов сред редовете “.

Журито на фестивала е формирано от петима експерти с несъмнено интернационално самопризнание. Председател е Мартичка Божилова от АГИТПРОП, продуцент и притежател „ Златна мечка” от „ Берлинале “ (2018). Сред останалите арбитри са огромният френски романист, режисьор и сценарист Давид Фоенкинос и известният холандски публицист и продуцент Херман Кох. Актьорската колегия е показана от английската звезда Майкъл Маккел. Петият член на журито е Анди Делиана – продуцент и учител по постановка в New York Film Academy.

Конкурсната стратегия

Тя включва 9 кино лентата, в това число кино лентата омнибус „ 8 минути и 19 секунди “, който се състои от шест късометражни новели, въодушевени от сборника „ И всичко стана луна “ на Георги Господинов. Това е първата българска продукция в историята на фестивала, която ще се състезава за премията за най-хубава екранизация.

В конкурсната стратегия са още френско-канадската престъпна драма „ Ще се забележим там горе “ на режисьора Албер Дюпонтел, удостоена с пет награди „ Сезар “, екранизация на едноименния шедьовър на Пиер Льометр, притежател на „ Гонкур”; френско-белгийската продукция „ Корнелиус, виещият мелничар “ на режисьора Ян Льо Кьолек (екранизация по романа „ Мелничарят, който виеше против луната” на Арто Паасилина); мистерията „ Чудноватият дом “ на режисьора Жил Паке-Брене, акомодация по романа на Агата Кристи; френско-белгийският трилър „ Липсващото досие “ на режисьора Ерик Зонка, акомодация по бестселъра на Дрор Мишани; комедийният романс „ Джулиет гола “ на Джеси Перец по романа на Ник Хорнби; френската драма „ Обещанието на зората “ на Ерик Барбие, акомодация по автобиографичния разказ на Ромен Гари, с Пиер Нине и Шарлот Генсбург; амбициозната американска продукция „ Чайка “ по пиесата на А. П. Чехов, акомодация на режисьора Майкъл Мейер с присъединяване на Сърша Ронан и Анет Бенинг; копродукцията „ Съпругата “ на режисьора Бьорн Рунге (екранизация по романа на Мег Уолицър с присъединяване на забележителната Глен Клоуз).



За първи път тази година, в програмата на „ Синелибри “ има единайсет български филмa. Част от тях са литературни акомодации, други са въодушевени от достиженията на бележити актьори, а две от продукциите стават мотив за написването на книги, които ще се появят на пазара през 2019 година

Звездните посетители

Публиката ще има шанса да се срещне с фамозния френски кинорежисьор и сценарист Беноа Жако, една от легендите във френското кино. Той има над 40 кино лентата като режисьор и над 25 като сценарист, измежду тях са заглавия като „ Сбогом моя кралице”, „ Дневникът на една камериерка”, „ Вила Амалия”, „ Три сърца”, „ До скоро виждане”. По време на „ Синелибри “ ще има прожекция на най-новата му лента „ Ева”, акомодация по романа на Джеймс Хадли Чейс, с Изабел Юпер и Гаспар Юлиел.

Другият специфичен посетител е нашумелият израелски публицист Дрор Мишани, придобил популярност с поредицата романи с контрольор Авраам. Успехът на първия от тях, „ Липсващото досие”, е толкоз огромен, че режисьорът Ерик Зонка взема решение да го придвижи на екрана, а за основните функции се доверява на две от най-ярките звезди на френското кино – Венсан Касел и Ромен Дюри.

Дрор Мишани

По традиция част от филмите в програмата на CineLibri се излъчват и отвън столицата. Тази година идеята на фестивала приобщава градовете Пловдив, Варна, Габрово, Търговище, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград, Каварна и Враца.

Междувременно, креативният екип на първото интернационално издание на „ Синелибри “ (2017) беше отличен с Наградата на Столична община за ярки достижения в региона на културата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР