Британският писател Иън Макюън става доктор хонорис кауза“ на СУНа

...
Британският писател Иън Макюън става доктор хонорис кауза“ на СУНа
Коментари Харесай

Британският писател Иън Макюън става „доктор хонорис кауза“ на СУ

Британският публицист Иън Макюън става „ лекар хонорис идея “ на СУ
На тържествена гала, която ще се състои през днешния ден, 10 октомври, в Аулата на Ректората, английският публицист Иън Макюън ще бъде почетен с почетното звание „ лекар хонорис идея “ на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше учебно заведение в България е на Факултета по типичен и нови филологии и на Факултета по славянски филологии.

Иън Макюън ще произнесе академично слово на тематика: "Свободата на изразяването" (Freedom of expression).

Иън Макюън е роден на 21 юни 1948 година в Олдершот, Англия. Завършва Университета в Съсекс и се утвърждава като е един от най-ярките и авторитетни английски белетристи на своето потомство, притежател на премията „ Букър “, публицист, киносценарист и драматург.

Автор е на 15 романа, преведени на 30 езика, както и на сборници с разкази, книги за деца, пиеси, сюжети за филми по личните му романи, оратория и либрето. На български език са преведени „ Изкупление “, „ На плажа Чезъл “, „ Законът за детето “, „ Дете във времето “, „ Събота “, „ Черните кучета “, „ Невинният “, „ Почивка в чужбина “ и „ Неумолима обич “. Предстои да излезе „ Операция Сладкоугодник “.

Първият му алманах с разкази е отличен с премията „ Съмърсет Моъм “. Удостоен е с премията „ Уитбред “ (сега COSTA) за „ Дете във времето “. Шест пъти е номиниран за премията „ Букър “. Получава я през 1998 година за романа „ Амстердам “. Романът му „ Изкупление “ е отличен с четири награди. „ Събота “ получава една от най-старите и влиятелни английски награди за литература – „ Джеймс Тейт Блак Мемориал Прайз “, а през 2011 година Макюън е почетен с Йерусалимската премия за свободата на индивида в обществото.

Освен че е брилянтен стилист с гений да пресъздава рискови обстановки и чувства, Макюън е хладнокръвен есеист и деен жител, самоуверено декларирал позициите си против ислямския екстремизъм и всяка форма на принуждение, накърняващо човешки права. През 2008 година „ Таймс “ включва Иън Макюън в листата „ 50-те най-велики английски писатели от 1945 година насам “, а „ Дейли Телеграф “ му отрежда 19-то място в класацията „ 100-те най-могъщи персони в английската просвета “.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР