Британският писател Джонатан Коу получи литературната награда Коста за роман

...
Британският писател Джонатан Коу получи литературната награда Коста за роман
Коментари Харесай

Британски писател взе награда "Коста" за "перфектен" роман за Брекзит

Британският публицист Джонатан Коу получи литературната премия " Коста " за разказ за " Средна Англия " (Middle England), в който той разказва разграничената от референдума за Брекзит страна. Журито дефинира книгата като " съвършена " за времето си, написа " Гардиън ".

Действието в романа се развива сред 2010 и 2018 година, а измежду героите му са брачен партньор и брачна половинка, разграничени във връзка с референдума, както и въодушевен нов член на групата " Студенти за Корбин ". Паричната равноценност на премията е 5 хиляди паунда, като " Средна Англия " ще се бори и за огромната премия " Коста " (30 хиляди паунда) с спечелилите в другите категории - дебютен разказ, книга за деца, лирика и биографична прозаичност.

" Ако хората са съществени в желанието си за сдобряване на страната и премахването на следствията от разделянето в нея, тази книга може да помогне, тъй като показва по един деликатен и сериозен метод и двете страни на дебата ", акцентира ирландският публицист и член на журито Джон Бойн. " Средна Англия " ми оказа помощ да схвана избора на хората да напуснем Европейския съюз повече от всичко, което прочетох по вестниците или като нехудожествена литература ", споделя той.

В романа се споделя за несполучлив публицист, който ненадейно се трансформира в кандидат за премията " Букър ". " Книгата е толкоз смешна, а в романите няма задоволително комизъм ", продължава Бойн. Той назовава Коу " един от най-хубавите романисти във Англия " и счита, че до момента създателят на " Средна Англия " не е получил признанието, което заслужава.

Наградата " Коста " за дебютен разказ отиде при Сара Колинс за " Признанията на Франи Лангтън ". Преди да се захване с литература, Колинс в продължение на 17 години работи като юрист на Каймановите острови. В книгата, въодушевена от същински случай, се споделя за ямайска домашна прислужничка, която отива на съд за убийството на своите работодатели.

Отличието за биографична прозаичност беше връчено на някогашния боен кореспондент Джак Феъруедър за " Доброволецът " - историята на Витолд Пилецки, който се внедрява в концентрационния лагер Аушвиц. Мери Джийн Чан взе премията за лирика със стихосбирката си Flèche, а Джасбайндър Билън - тази за детска литература с " Аша и Духът-Птица ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР