Британският паунд ще поскъпне с 6% - до 1.33 щ.

...
Британският паунд ще поскъпне с 6% - до 1.33 щ.
Коментари Харесай

Светло бъдеще пред паунда

Британският паунд ще нарастне с 6% - до 1.33 щ. $. Това най-вероятно ще стане до края на годината, настояват специалисти на "Свенска Ханделсбанкен ". Прогнозите на шведската банка за посоката на придвижване на британската валута са измежду най-прецизните през последните три тримесечия. Двадесет и осемгодишният валутен пълководец на "Ханделсбанкен " - Киран Закария изясни точността на оценките си с обстоятелството, че не е в Лондон и се е дистанцирал от английската политическа драма.

"Ханделсбанкен " предвижда сполучливо, че срокът за BREXIT ще се удължи отвън истинския краен период -29 март 2019-а, което провокира срив на националната валута през април поради нараствания късмет за овакантяване на Европейския съюз без договорка. Този път обаче Закария надушва друга динамичност, тъй като множеството неприятни вести към този момент са регистрирани в цената на паунда, а вероятността пред $ става по-мрачна.

Основният сюжет на екипа от стратези и икономисти на Закариа в Стокхолм е, че датата на обособяване на Острова от Континента ще бъде отсрочена още веднъж. Но пък специалистите не чакат несигурността да се усили кой знае какъв брой. Нито че британското стопанство ще регистрира необикновен спад под сегашните нива.

Мнението на шведите се разграничава значително от усреднената прогноза за паунда от 1.28 щ. $ до края на 2019-а, тъй като се дистанцира от мрачните чувства на някои вложители за нов срив на британските пари, в случай че Борис Джонсън бъде определен за министър председател и реши да реализира BREXIT без договорка. Закария счита, че английската лира на процедура е блъснала дъното и до края на август ще забележим котировка от 1.31 щ. $. Същевременно щатското стопанство ще стартира да се забавя, а Федералният запас ще стартира да смъква лихвите.

"Бенк ъф Инглънд " държи на желанията си да увеличи лихвените проценти на Острова, в случай че BREXIT се реализира безпрепятствено. Но играчите на паричните пазари се обзалагат, че банкерите ще би трябвало да сменят курса и да снижат кредитните разноски поради охлаждането на международната стопанска система. Председателят на "Бенк ъф Инглънд " - Марк Карни, разяснява на 2 юли, че комерсиалните търкания са нараснали риска за националния напредък и че в някои юрисдикции "влиянието им може да наложи бърз отговор като застраховка в поддръжка на подема ". Думите му качиха цените на десетгодишните британски облигации и подтикнаха вложителите да усилят залозите, че британската централна банка ще намали лихвите още до края на годината. При това, макар уверенията на Карни, че международните пазари към този момент са отчели в цените "много повече от нужните тласъци ".

Директното въздействие от митата е лимитирано, по сметки на "Бенк ъф Инглънд ". Дори при положение на ескалация на комерсиалната война в световен аспект, при който Вашингтон полза с мита износа на коли, а всички наранени подхващат ответни дейности, това ще отнеме скромните 0.8% от международния артикул. Шокът върху доверието на бизнеса обаче може да удвои този резултат и да отреже 1.7% от световния Брутният вътрешен продукт и съвсем 4% от щатския.

В тази връзка "Ханделсбанкен " чака британската централна банка да остави лихвените проценти на сегашните им нива, а възможното отсрочване на BREXIT да докара до нови парламентарни избори или до втори референдум. Дори при подобен сюжет обаче Закария е уверен, че паундът ще продължи да е по-печеливш от зелените пари през 2020-а.

Според специалистите на "Ханделсбанкен " триумфът им в прогнозирането на посоката на придвижване на британската валута се дължи на обстоятелството, че те слагат акцент върху краткосрочните фактори, в това число бизнесцикъла на страната, лихвените диференциали и апетитът за рискови активи. Именно те са били отрицателни за паунда през първото полугодие, само че сега са по-неблагоприятни за американския $.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР