Британският паунд се превръща в аутсайдер във валутния свят, тъй

...
Британският паунд се превръща в аутсайдер във валутния свят, тъй
Коментари Харесай

Британският паунд се превръща в аутсайдер във валутния свят

Британският паунд се трансформира в новобранец във валутния свят, защото възобновените опасности към Брекзит натоварват в допълнение пазара, който към момента не се е съвзел от шока от пандемията, написа Блумбърг.

Днес паундът поевтиня против $ за пети следващ ден на фона на привидната невъзможност в договарянията сред Обединеното кралство и Европейския сюз, като двете страни отхвърлят да създадат компромис по основни въпроси като търговията и придвижването на хора.

Паундът е най-зле представящата се валута от групата на 10-те съществени валути през миналия месец, като всички данни алармират за утежняване на неговите позиции.

Тази седмица английският министър председател Борис Джонсън заплаши да се отдръпна от договарянията с Европейски Съюз, в случай че не бъде реализиран прогрес. Това усилва риска да не бъде реализирана договорка за свободна търговия преди края на преходния интервал след Брекзит на 31 декември, което от своя страна ще усложни обстановката пред английската стопанска система, която по този начин или другояче е изправена пред най-лошата криза от десетия поради пандемията от COVID-19.

„ Брекзит още веднъж повдигна глава. След като беше в зимен сън в края на предходната година, наподобява че той още веднъж се трансформира в мечи фактор за паунда. Основните 10 валути не престават да са задвижвани от риска по отношение на $, само че възвръщането на опасенията към Брекзит може да повлияят отрицателно на паунда “, разяснява Нед Румпелтин от Toronto-Dominion Bank.

Засегнат от редица поредни гласувания за парламент и промени в паричната политика, паундът доближи волатилност, която накара анализаторите до го смятат за по-рискова валута даже от тази на някои разрастващи се стопански системи. Тази година той е втори след норвежката крона по волатилност измежду 10-те основи валути.

От началото на седмицата паундът е поевтинял с 1,7% до 1,22 $ и е на път да запише най-големия си спад от близо 2 месеца. Лий Хардман от MUFG счита, че английската валута може да падне даже под границата от 1,20 $ в кратковременен проект.

„ Наблюдава се все по-голям риск, вложителите да гледат отрицателно на вероятностите на Англия по отношение на другите места, което окуражава спекулативните разпродажби “, разяснява Той.

Очаква се през днешния ден основният договарящ за Брезкит на Европейски Съюз Мишел Барние да даде конференция по отношение на протеклите през тази седмица договаряния.

„ Очаквам ли на този стадий съществено утежняване на договарянията? Не, защото предстоят нови диалози през юни и септември преди „ мекият “ краен период през октомври “, разяснява Джордан Рочестът, валутен анализатор от Nomura International Plc. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР