Британският паунд се понижи, а акциите поскъпнаха на фона на

...
Британският паунд се понижи, а акциите поскъпнаха на фона на
Коментари Харесай

Политическа драма в Лондон: Уволниха финансовия министър, па...

Британският паунд се намали, а акциите нарастнаха на фона на политическата драма в Обединеното кралство.

Цената на паунда се намали, откакто подложеният на огън английски министър-председател Лиз Тръс уволни своя финансов министър и направи трагичен завой в политиката. В същото време акциите се покачиха за втори ден, макар внезапното повишаване на инфлацията в Съединени американски щати.

Йената се задържа към тридесетилетното си дъно, защото растящите потребителски цени в Съединени американски щати затвърдиха упованията за по-сериозни покачвания на лихвите от страна на Федералния запас.

Тръс уволни Куази Куартенг като министър на финансите, защото натискът върху държавното управление ѝ се ускори след признатия предишния месец бюджет с огромни разноски и понижаване на налозите, което стресна пазарите.



Причина за отстраняването му е отводът да усили корпоративния налог и да одобри ограничения за подкрепяне на стопанската система. Това докара до напрежение на пазарите на облигации, като лихвата по 10-годишните държавни скъпи бумаги доближи най-високото си ниво от 2008 година насам.

Бюджетът от 23 септември накара паунда да падне до рекордно ниски равнища, близки до паритета със зелените банкноти, а доходността по облигациите внезапно се увеличи, преди да се стабилизира, с помощта на намесата на Английската централна банка.

Стерлингът потъна с 1,2% до 1,1188 $, откакто министър-председателят Лиз Тръс уволни Куартенг. Загубите понижиха, когато стана ясно, че Тръс е назначила Джереми Хънт за собствен нов финансов министър.

" Сапунената опера, каквато е английската политика, продължава да господства на валутните пазари в петък ", съобщи Стивън Иннес, ръководещ сътрудник в SPI Asset Management.

По-късно Тръс разгласи трагичен поврат в политиката, заявявайки, че " би трябвало да се работи в този момент, с цел да се успокоят пазарите ", отказвайки се от проектите за унищожаване на нарастването на корпоративния налог.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на Обединеното кралство спадна в допълнение след известието, макар че Английската централна банка настоя, че скъпоструващите пазарни интервенции ще приключат в петък.

Лондонският показател FTSE 100 се увеличи с 1,6% в следобедната търговия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР