Британският паунд рискува да падне до най-ниската си за последните

...
Британският паунд рискува да падне до най-ниската си за последните
Коментари Харесай

Енергийната криза може да събори паунда до 1.14 долара

Британският паунд рискува да падне до най-ниската си за последните две години котировка към зелените пари, в случай че рецесията на газовите доставки през зимата не тласнат Обединеното кралство в криза, предизвестява частната банка на " Джей Пи Моргън Чейз ". Английската валута, чиято пазарна оценка към този момент е с 12% по-ниска в сравнение с при започване на годината, стартира да регистрира опасенията на пазарните играчи, че по-високите газови цени ще засилят инфлационния напън паралелно с охлаждането на икономическия напредък, показва шефът на световната валутна тактика на " Джей Пи Моргън прайвит бенк " - Сам Зийф. В изявление за организация " Блумбърг " той разяснява, че котировката 1.14 щ. $ за един паунд " е изцяло допустима, в случай че газовите цени продължат да вършат това, което вършат в момента ".    

Напоследък търговците са се преориентирали към продажби на британските пари поради проблемите на Острова, за разлика от предходните месеци когато слабостта на валутата се дължеше по-скоро на силата на щатския $, добавя Зийф. Паундът съумя да компансира част от изгубеното в първия работен на седмицата, когато потъна до 1.1740 щ. $ и на 24 август се върна над 1.18 $, само че въпреки всичко остава наоколо до най-ниското си равнище от март 2020-а. 

Цените на природния газ се катерят в целия свят откакто нашествието на Русия в Украйна задълбочи световния енергиен конвулсия. По-високите енергийни сметки се чака да засилят удара върху фамилните бюджети на британците, а заплахата от дефицит на горива може да забави още повече икономическата интензивност на страната. 

Зийф предвижда и още загуби за еврото, като чака единната европейска валута да падне до 95 американски цента до края на декември, в случай че газовите котировки останат на сегашните или преминат на нови по-високи нива. Енергийната рецесия на Стария континент ще поддържа търговията на еврото наоколо до 0.85 паунда, планува банкерът. 

И други валутни стратези считат, че възобновената уязвимост на еврото е единствено началото на по-дълбок срив на единната европейска валута. " Моргън Стенли " планува, че единната европейска валута ще падне до 0.97 щ. $ през това тримесечие - стойност, която не е " посещавана " от началото на новото столетие. " Номура интърнешънъл " вещае 0.975 $ за едно евро до края на септември и след това още по-ниските 0.95 $ под натиска на рецесията на енергийните доставки и риска от режим на тока, които могат да усилят вноса в еврозоната.

В утринната европейска търговия на 24 август еврото се разменяше против 0.9950 щ. $ и 0.8412 паунда.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР