Британският паунд може да падне с повече от 10%, ако

...
Британският паунд може да падне с повече от 10%, ако
Коментари Харесай

Паундът е заплашен от брутална разпродажба без сделка за Brexit

Британският паунд може да падне с повече от 10%, в случай че не бъде реализирана договорка за идния през март 2019 година Brexit.

" В случай, че няма договорка за Brexit, стерлингът евентуално ще претърпи брутална ликвидация, като паундът евентуално ще загуби над 10% от цената си ", планува в изследователска записка Майкъл Браун, старши анализатор в интернационалната компания за разплащания Caxton.

Британската валута към този момент се намали с към 16% по отношение на щатския $ след референдума за Brexit в средата на 2016 година След допитването валутата спадна от 1.50 $ за паунд, до 1.18 $ за паунд. После леко се увеличи и сега се търгува към 1.26 $, написа Yahoo Finance UK.

 Паундът падна до най-ниското си равнище от юни 2017-а поради опасения около вота за
Паундът падна до най-ниското си равнище от юни 2017-а поради опасения около вота за " Брекзит "

Според клюки гласуването може да не се състои във вторник

В същия интервал стерлингът спадна внезапно и по отношение на еврото, достигайки от към 1.31 евро за паунд до 1.08 евро през 2017 година Сега той е на равнище от 1.11 евро.

" Ако погледнем напред към 2019 година, има няколко позитивни сюжета за стерлинга, като паундът ще остане неустойчив и ще бъде задвижван от заглавията, свързани с Brexit ", счита Браун.

" Най-добрият сюжет за паунда би бил проведеният, мек Brexit, смесен с смяна в пазарното мислене, с цел да се включи цената от повишението на лихвите от Bank of England през идната година. Това може да донесе 3% до 4% повишение на стерлинга, макар че сходен резултат наподобява малко евентуален сега ", споделя специалистът.

 Рязък спад на паунда след оставките на двама министри на Острова
Рязък спад на паунда след оставките на двама министри на Острова

Рискът от безреден Brexit води до все по-големи съмнения в английската валута

Браун е следващият анализатор, който отбелязва големите опасности за валутата, а лимитираното повишаване може да се случи, в случай че английският парламент утвърди договорката за Brexit, контрактувана от премиера Тереза Мей.

" Потенциалът за напредък е по-нисък от риска от спад. Ако има корав Brexit, елементарно ще се стигне до връщане към минималните равнища (около 1.20 долара) ", планува Дейвид Чийтъм, основен пазарен анализатор в онлайн брокера XTB.

Но Чийтъм не чака и изцяло апокалиптични сюжети. " Не мисля, че за една нощ паундът ще загуби 30% до 40% ", споделя той.

 Колко може да нарастне паундът, в случай че Лондон даде своето
Колко може да нарастне паундът, в случай че Лондон даде своето " да " по договорката за " Брекзит "

Мнението на специалисти

Спадът на английската валута от 2016 година до момента докара до скок на инфлацията в Обединеното кралство, което накара Английската централна банка да увеличи лихвените проценти в опит да задържи прекомерно бързото повишаване на цените. През 2017 година темпът на инфлация доближи 3.1%, само че по-късно се намали до към 2.4%.

Премиерът Мей продължава да упорства английските депутати да поддържат договорката й с Европейски Съюз за Brexit, за се избегне овакантяване без съглашение, което би било тежък удар за английската стопанска система. Мей отхвърли опцията за втори референдум по въпроса.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР