Британският парламент възобновява заседанията си утре, след като по-рано във

...
Британският парламент възобновява заседанията си утре, след като по-рано във
Коментари Харесай

Британският парламент възобновява заседанията си

Британският парламент възобновява съвещанията си на следващия ден, откакто по-рано във вторник Върховният съд на страната се произнесе, че решението на английския министър председател Борис Джонсън да спре активността на институцията до 14 октовмри е нелегално.

11 съдии трябваше да дефинират законосъобразността на решението на Борис Джонсън да посъветва кралицата да " пророгира " (спре дейността) на Народното събрание, което бе несъмнено от опозицията като " извънредно дълъг " интервал.

" Съдът е задължен да заключи, че решението да се посъветва Нейно Величество да пророгира (парламента) е нелегално, защото е довело до разстройване или възпрепятстване на опцията на Народното събрание да извършва конституционните си функционалности ", съобщи съдията Бренда Хейл.

По думите ѝ актът на Джонсън е " нереален и без последствия ". Според Хейл това значи, че на процедура Народното събрание към момента заседава и от управлението и членовете на двете камари зависи по кое време да се съберат.

Разпускането на Народното събрание в насилствена отмора е " нелегално, тъй като то е довело до разстройване и попречване на опцията на Народното събрание да извършва своите конституционни функционалности без рационално съображение ", написа в решението, взето с единогласие от 11-те съдии.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР