Британският парламент ще се произнесе днес по четири алтернативни опции

...
Британският парламент ще се произнесе днес по четири алтернативни опции
Коментари Харесай

В британския парламент ще се състои гласуване по четири алтернативни опции за Брекзит

Британският парламент ще се произнесе през днешния ден по четири различни варианти за Брекзит, заяви ръководителят на Камарата на общините (долната камара) Джон Бъркоу, представен от Ройтерс.

Подбраните разновидности са: непрекъснат митнически съюз; съглашение за Брекзит по норвежки модел; утвърждаващ референдум и проект за анулиране на Член 50 (от Лисабонския договор) като последно средство за попречване на Брекзит без договорка.

Първият вид изисква държавното управление да подсигурява, че контрактуваните с Европейски Съюз Споразумение за отдръпване и Политическа декларация, каквито и да са те, включват ангажимент за договаряне на непрекъснат и отнасящ се за цяла Англия митнически съюз и закрепването на тази цел в закон.

Втората алтернатива планува приспособена договорка по норвежки модел, включваща участие в единния европейски пазар, както и митническо съглашение с Европейски Съюз.

Третата алтернатива планува утвърждаващ референдум за одобрение на договорката за Брекзит, преди тя да бъде утвърдена от Народното събрание.

Съгласно четвъртия вид, за върховенството на Народното събрание, в случай че до два дни преди датата, на която би трябвало да напусне Европейски Съюз, Англия не е утвърдила договорка за излизане от съюза, държавното управление би трябвало да изиска в допълнение удължение на интервала за договаряния по член 50.

Ако отсрочване на Брекзит не бъде контрактувано до деня преди датата за овакантяване, държавното управление би трябвало да изиска утвърждението на Народното събрание за излизане от съюза без договорка, а в случай че не получи такова утвърждение, държавното управление би трябвало да анулира Чл. 50, с цел да анулира Брекзита.

Министър-председателката Тереза Мей ще се срещне по-късно през днешния ден със свои съпартийци консерватори, сподели пред публицисти нейният представител. Той за следващ път означи, че Мей е срещу запазването на участието в единния пазар на Европейски Съюз, защото преустановяването на свободното придвижване беше основен детайл от референдума през 2016 година за овакантяване на съюза.

Утре английското държавно управление ще има две срещи - съвещание на така наречен политически кабинет за разискване на въпроси, засяващи Консервативната партия, и обичайно съвещание на главните министри в кабинета на Мей, уточни държавен източник, съгласно който полемиките на двете срещи се чака да продължат общо до пет часа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР