Британският парламент ще гласува споразумението за Брекзит през януари, съобщава

...
Британският парламент ще гласува споразумението за Брекзит през януари, съобщава
Коментари Харесай

Великобритания гласува споразумението за Брекзит през януари

Британският парламент ще гласоподава съглашението за Брекзит през януари, оповестява " Гардиън ", базирайки се на работния график, разгласен от водача на Камарата на общините Андреа Лийдсъм.

В проекта не е очакван избор през идната седмица, което значи, че няма да се организира до януари, тъй като коледната почивка стартира след една седмица.

Но представител на английското държавно управление разгласи, че гласуването към момента може да се организира през идната седмица. Представителят разясни, че това ще зависи от напредъка на договарянията сред Мей и Европейски Съюз.

Междувременно 27-те страни членки на Европейски Съюз изготвиха декларация с 6 параграфа, която има за цел да успокои безпокойството по отношение на защитния механизъм за Ирландия и улеснение прокарването на съглашението за Брекзит в английския парламент, осведоми Агенция Франс Прес.

Според европейски дипломати водачите няма да разрешат защитният механизъм или самото съглашение, което беше контрактувано в края на предишния месец да бъдат предоговаряни на този стадий.

Но в декларацията, която може да бъде оповестена по време на започващата през днешния ден двудневна среща на върха на Европейски Съюз, ще написа, че защитният механизъм за отбягване на " твърда " граница сред Ирландия и Северна Ирландия ще се употребява единствено за къс интервал и в случай че е извънредно належащо.

Допълва се, че Европейски Съюз ще изследва дали са нужни спомагателни уверения, само че те няма да трансформират или да опонират на договорката.

Това няма да бъде правно обвързващо заричане, за което английските евроскептици упорстват. Те желаят мярката да не принуждава Англия да остава в митническия съюз безсрочно.

Европейски източник разясни, че няма нищо ново в това и няма последна дата за преустановяване на механизма.

Това обаче може да бъде оповестено през януари.

В същото време немският парламент гласоподава резолюция, с която се афишира срещу предоговаряне на съглашението за Брекзит.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР