Британският парламент подновява работа днес, обяви председателят на Камарата на

...
Британският парламент подновява работа днес, обяви председателят на Камарата на
Коментари Харесай

Британският парламент възобнови битката за Брекзит

Британският парламент възобновява работа през днешния ден, разгласи ръководителят на Камарата на общините Джон Бъркоу, откакто Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че министър председателят Борис Джонсън нелегално е разпуснал законодателния орган за пет седмици. Бъркоу приветства правосъдното решение, което е признато единомислещо. Гражданите на Англия чакат от Народното събрание да извършва функционалностите си, означи той и акцентира, че е инструктирал подчинените си да приготвят възобновяването на работата на Камарата на общините, откакто е разговарял с партийните водачи. Според него няма да е допустимо да се задават въпроси на премиера поради условията за авансово известяван, само че е допустимо да се препитат министри.

Няколко английски партии желаеха оставката на премиера. Лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин разяснява, че Джонсън би трябвало да " преразгледа позицията си " и да подаде оставка. Това ще го направи " премиера с най-краткия мандат в историята ", счита лейбъристът. Говорителите на Шотландската национална партия и на националистическата Партия на Уелс (Плейд Къмри) също желаеха оставката на премиера.

Решението на Върховния съд на Великобритания прави по-трудно сключването на съглашение за Брекзит, съобщи Борис Джонсън в Ню Йорк и незабавно отпътува обратно за Англия. Джонсън сподели, че не е склонен с решението на Върховния съд, само че ще го почете. " Очевидно това е правосъдно решение, което ще спазим, ние ще уважим правосъдния развой. Не мисля, че това е вярно, само че ние ще продължим напред и несъмнено, Народното събрание ще възобнови работа. Най-важното нещо е да осигурим Брекзит на 31 октомври ", разяснява Джонсън.

Според Върховния съд решението на Джонсън е попречило работата на депутатите. " Ефектът върху основите на нашата народна власт беше извънреден ”, съобщи ръководителят на съда лейди Бренда Хейл. По думите ѝ прекъсването на работата на Народното събрание е станало без основателни аргументи и е попречило на осъществяването на конституционните му функционалности. Единодушното решение на 11-те правосъдни заседатели е, че ръководителите на Камарата на общините и на Камарата на лордовете би трябвало да решат какво да вършат по-нататък.

 РАЗВИТИЕ

Новата парламентарна сесия стартира с тирада на кралицата пред Народното събрание, в която се обрисуват целите на държавното управление. Тази година е планувано монархът да приказва пред депутатите на 14 октомври. Парламентът заседава до 2-3 дни преди речта й. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР