Британският парламент отново отхвърли искането на премиера Борис Джонсън за

...
Британският парламент отново отхвърли искането на премиера Борис Джонсън за
Коментари Харесай

Какво следва за Brexit след поредната загуба на Борис Джонсън

Британският парламент още веднъж отхвърли настояването на премиера Борис Джонсън за предварителни избори. Джонсън се надяваше да свика избор на 15 октомври и да разпусне Народното събрание, само че не съумя да завоюва гласуването късно в понеделник. Вместо това в този момент министър председателят би трябвало да да контракти нова договорка за напускането на Европейския съюз (ЕС). Ако се провали и в това, Джонсън е задължен да изиска от Брюксел удължение на периода, защото в действие към този момент влезе законът срещу Brexit без договорка, написа Financial Times.

Неуспешният проект на Джонсън

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Още с влизането си в " Даунинг стрийт " 10 Джонсън се опитваше да покаже на Брюксел, че е подготвен да изкара Англия от Европейски Съюз без договорка на 31 октомври, в случай че блокът не одобри неговите условия. Премиерът настояваше да бъде отстранен така наречен " авариен проект " за Северна Ирландия – клаузата в договорката на предшественичката му Тереза Мей, с която се заобикаля " твърда граница ". Брюксел продължава да желае опция на клаузата, само че министър председателят и досега не може да даде такава.

Планът на Джонсън също по този начин включваше позволение от кралица Елизабет Втора да спре работата на Народното събрание до 14 октомври, с цел да не могат депутатите да предотвратят Brexit без договорка, което в последна сметка съумя да получи. Въпреки всичко английският парламент съумя да попречи на проекта на Джонсън, като сполучливо прокара законодателство, което анулира опцията за овакантяване без съглашение. В следствие депутатите попречиха и на опитите на премиера да свика предварителни избори, с които да блокира продължаващите опити за удължение на крайния период.

Какво следва в този момент

По този метод единственото, което Джонсън може да направи, е да продължи договарянията с Брюксел и да се опита да реализира прогрес в договарянията преди срещата на Европейския съвет на 17 октомври. Ако това се случи, Англия ще напусне Европейски Съюз в период и със договорка.

Разбира се, съществува и опцията страните да не реализиран съглашение, и министър председателят да бъде длъжен да изиска отсрочване по силата на новия закон. Някои министри от кабинета са оповестили, че ще се опитат да " саботират " проекта на опозицията. Джонсън също не наподобява подготвен да се откаже елементарно от крайната дата - 31 октомври. " Правителството ще продължи да договаря за договорка, по едно и също време подготвяйки се да излезе без такава ", съобщи самият министър председател в Народното събрание. " Ще отида на решаващата среща на 17 октомври и без значение какъв брой инструмента ще измисли този парламент, с цел да ми върже ръцете, ще се стремя да реализира договорка в полза на народа ", разяснява Джонсън и добави, че държавното управление няма да отсрочва Brexit.

Все още не е ясно дали министър председателят може да избегне удължаването на член 50, защото двете страни поддържат комфортни за техните позиции тези. Ако в последна сметка Джонсън откаже да желае отсрочване на Brexit, той може да бъде изправен пред Върховния съд, написа FT.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР