Британският парламент гласува в сряда с мнозинство предложеното от премиера

...
Британският парламент гласува в сряда с мнозинство предложеното от премиера
Коментари Харесай

Наследството на Брекзит: Британският парламент одобри новата сделка за Северна Ирландия

Британският парламент гласоподава в сряда с болшинство препоръчаното от премиера Риши Сунак съглашение с Европейски Съюз за преразглеждане на разпоредбите за търговия в Северна Ирландия след Брекзит.

515 депутати поддържаха договореността, уреждаща търговията сред Лондон и Белфаст, 29 са били срещу. Повечето от неподкрепилите договорката са съпартийци на Сунак от Консервативната партия. Британският вестник " Телеграф " назова гласуването " най-големият протест на торите при премиерството на Сунак ".

Противниците са недоволни, че тя резервира някои европейски правила в Северна Ирландия, като по този метод лимитира опциите на Лондон " да се възползва от Брекзит " като следва личен ред, друг от този на Брюксел.

Британският министър председател и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подписаха в края на февруари съглашение, наречено " Рамково съглашение от Уиндзор ".

 Лондон и Брюксел реализираха договорка за Северна Ирландия след Брекзит Лондон и Брюксел реализираха договорка за Северна Ирландия след Брекзит

Той заменя детайли от съглашението за Брекзит във връзка с търговията със артикули и услуги за Северна Ирландия, които до момента бяха подчинени на европейските правила и създаваха бюрократични компликации за производители и търговци, които трябваше да изнасят към Белфаст с толкоз формалности, колкото се изискват за експорта към Европейски Съюз. Бюрократичните тяжести бяха поетично наречени " войната за наденичките ", защото правеха доста мъчно достигането на обичаните английски свински наденички до живеещите в Северна Ирландия жители на крал Чарз Трети.

 Европейски Съюз предложи помирение във Европейски Съюз предложи помирение във " войната на наденичките "

С вота в английския парламент Обединеното кралство и Европейски Съюз към този момент са подготвени да одобряват публично " Рамковото съглашение от Уиндзор ". Това може да стане още в петък на среща сред английския външен министър Джеймс Клевърли и вицепрезидента на Европейската комисия и договарящ от Европейски Съюз за Брекзит Марош Шефчович.

В същото време от Демократичната юнионистка партия (DUP) на Северна Ирландия обявиха, че " Рамковото съглашение от Уиндзор " съставлява " забележителен прогрес " в разрешаването на проблемите, свързани с протокола за Северна Ирландия, само че не поддържат спирачния механизъм " Стормонт ", който е една от точките на съглашението. Механизмът планува опция локалният парламент да спре използването на всевъзможни промени в продуктовите правила на Европейски Съюз в Северна Ирландия, в случай че се притеснява, че те ще обиден всекидневието. Именно този механизъм провокира най-вече разногласия в английския парламент.

 Три години по-късно: какъв е резултатът от Брекзит върху английската стопанска система Три години по-късно: какъв е резултатът от Брекзит върху английската стопанска система
Британските медии означават, че страните са преговаряли повече от година по разногласието, зародил след отдръпването на Англия от единния пазар и митническия съюз на Европейски Съюз. Новото съглашение променя протокола за Северна Ирландия, по-специално има за цел да понижи инспекциите на стоките, изпращани от Англия за Северна Ирландия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР