Британският надзорен орган по лобистка дейност започна разследване за евентуално

...
Британският надзорен орган по лобистка дейност започна разследване за евентуално
Коментари Харесай

Разследват бившия британски премиер Дейвид Камерън за незаконно лобиране

Британският контролен орган по лобистка активност стартира следствие за вероятно нарушаване от някогашния английски министър председател Дейвид Камерън (2010 година -2016 г.). Разследването започва въз основа на особено законодателство, утвърдено от кабинета на Камерън преди години, оповестява The Daily Telegraph.

Проверяват се съмнения за непозволено лобиране от страна на някогашния министър-председател измежду висши държавни служители за даване на държавно финансиране на компанията Greensill Capital, по програмата за подкрепяне на огромни компании в изискванията на пандемията от ковид. 
Според английското законодателство, при прокарването на ползите на трета страна пред държавни органи за осъществяване на облага, съответният медиатор първо би трябвало да се записва в формалния държавен указател на лобистите. Глобата за неспазването на това условие е в размер на 7,5 хиляди английски лири (над 10 хиляди щатски долара) а при още по-сериозни нарушавания - наказателно гонене.

Предполага се, че Камерън се е свързал непосредствено с Министерството на финансите, като в това число е изпратил няколко текстови известия до ръководителя на Министерството на финансите Риши Сунаку, както и с виши чиновници от " Даунинг Стрийт " 10 и Централната Банка на Англия. Това повдигна въпроси по отношение на справедливия достъп до обществено финансиране.

Понастоящем Службата на регистъра на лобистките консултанти „ проверява дали някогашният министър-председател е взел участие в лобистки действия “, без да е регистриран като лобист.

Според изданието, при започване на тази седмица авторитетна група депутати от ръководещата Консервативна партия е блокирала опита за осъществяване на парламентарно следствие на активността на Камерън по отношение на Greensill Capital, където е  работил и като съветник през 2018 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР